Француска подржава Грчку и војно у вези са турским провокацијама

Поделите:

У посту на Твитеру, грчки премијер Кириакос Мицотакис захвалио је француском председнику Емануелу Макрону на француској реторици подршке и солидарности.

Он је нагласио: „Емануел Макрон је истински пријатељ Грчке, али и реван бранилац европских вредности и међународног права.“

Треба напоменути да је грчки премијер јуче водио телефонски разговор са Емануелом Макроном, током којег су двојица лидера разговарала о напетостима које је Турска изазвала у региону источног Медитерана и о уобичајеним начинима суочавања са турским провокацијама. Током телефонског разговора, француски председник је изразио забринутост због тензија које су изазвале једностране одлуке Турске у вези са истраживањем нафте у том подрчју, а које би требало зауставити. Затим је рекао да ће две суседне земље и НАТО савезници морати да покрену дијалог о том питању.

Француски председник најавио је да ће француско војно присуство бити појачано у тој области, наводи се у саопштењу Јелисеја: “Француски председник је одлучио да у наредним данима привремено појача француско војно присуство у региону Источног Средоземља, у сарадњи с европским партнерима, укључујући Грчку, како би се боље проценила ситуација у Средоземном мору и показало да се мора поштовати међународно право “, наводи се у саопштењу.

„Подсећамо на важност решавања тренутних разлика дијалогом“, рекао је. „Такође је потребан дубљи дијалог између Грчке и Турске, и зато је поздравио иницијативу Немачке за посредовање у том погледу“, додао је.

Значајно је да су два француска борбена авиона полетела јутрос са Пафоса, на Кипру, крећући се право у правцу Грчке и летећи изнад морског подручја, где је турски Орук Реис проводио истрагу.

Штавише, према Reuters који се позива на изворе одбране, француска војска је у четвртак извела вежбе са грчким снагама на јужном острву Криту. Вјежба у четвртак била је прва манифестација одлуке француског предсједника Емануела Макрона да привремено појача присуство своје земље на источном Медитерану.

Француска је позвала Турску да заустави истраживање нафте и гаса у спорним водама.

 

За Видовдан превео Угрин Поповић

orthodoxtimes.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here