Француска: Покренута петиција за повлачење признања Косова

Поделите:

Интелектуалци Француске покренули су петицију којом ће покушати да натјерају Владу те земље да преиспита одлуку из 2008. године о признању „марионетске државе Косово“, јавио је Спутњик.

Петицију су покренули историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан, а подржао ју је Комитет изузетних личности, који, између осталих, чине пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског поријекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.

Њихов циљ је да прије доласка предсједника Србије Александра Вучића у Париз на другу рунду преговора о покретању дијалога Београда и Приштине, прикупе 100.000 потписа, како кажу, правдољубивих Француза и Срба који би натјерали Скупштину и Владу Француске да повуку одлуку о признању такозваног Косова.

– Косово је срце српске цивилизације, у том региону развијена је основа српске државе. На Косову су у 13. и 14. вијеку подигнути украси православне културе и духовности, манастири, драгоцјени чувари светих списа, средњовјековне умјетности и историјског памћења српског народа. Четири манастира налазе се на листи свјетске културне баштине и на попису угрожених споменика УНЕСКО – наводи се у петицији.

Посебно је истакнуто да је Резолуцијом 1244 УН потврђен суверенитет и територијални интегритет Србије, да је Косово и Метохија аутономна покрајина, а све избјеглице и расељена лица имају право на повратак.

Аутори петиције откривају француској јавности да је терористичка ОВК са те територије протјерала 20 одсто становништва, чак 240.000 Срба, уништила више од 150 православних цркава и манастира, што је, како кажу, губитак насљеђа не само за српску културу, већ и за цијело хришћанство.

За непуна 24 часа петицију, у којој се подсјећа да Косово нису прихватиле важне међународне организације, УНЕСКО и Интерпол, потписало је више од 35.000 људи.

У петицији је истакнуто да је више од десет земаља одлучило да преиспита и повуче признање независности Косова, између осталог и зато што Приштина категорички одбија да се укључи у процес нормализације односа са Београдом, али и због њеног саучесништва са криминалом и ризиком по мањине које тамо живе.

Заједница Срба у Америци покренула је крајем прошле године петицију и затражила од америчког предсједника Доналда Трампа и Конгреса да зауставе прогон хришћана на Косову, да престану да подржавају албанско руководство на челу са Хашимом Тачијем и стварање војске под њиховом контролом у јужној српској покрајини.

Петицију властима да преиспитају одлуку о признању Косова покренули су и Срби из Италије и група италијанских интелектуалаца и поднијели је италијанским властима на годишњицу бесправног проглашења независног Косова.

РТРС, Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here