Француска после лудих 90 минута постала првак света

Поделите:

Оволико голова у регуларном делу финала СП није виђено од 1958. године (тада је било 5:2). Аутогол, пенал, голманска грешка и “рађање новог краља”

Француска је победила Хрватску 4:2.

Ако је и било реално очекивати да Француска изађе као победник из овогодишњег финала Светског првенства у дуелу са Хрватском, мало је оних који су очекивали да ће то бити на овај начин.

Хрватска је у првом полувремену доминирала тереном, изненађујуће су играчи селектора Златка Далића притисли француске играче од самог почетка и стварали су шансе, а сплетом околности, што су више нападали, све је била боља позиција француског тима.

Прво су Французи повели аутоголом Манџукића. Перишић је феноменалним голом изједначио, а Француска је поново повела из пенала.

Аутогол и пенал – може се рећи да су Французи имали доста среће у првом полувремену. Хрватска је са крила угрожавала гол противника, користећи најслабије тачке француске одбранем, док су истовремено затворили, како Гризмана, тако и проток лопте који би у први план избацио Kилијана Мбапеа, тинејџера који се већ кандидовао да буде “нови Пеле”.

Три гола у једном полувремену, у финалу Светског првенства, није виђено од 1986. године. Три гола у првом полувремено, то није виђено од 1974. године.

Последњи пут је више голова у регуларних 90 минута виђено 1958. када је Бразил победио Шведску 5-2. Исти резултат 4-2 је био 1966, али после продужетака.

Пошто су финала на претходна два Светска првенства завршавана без голова у регуларном делу сусрета, ово финале између Хрватске и Француске је дошло као право освежење.

У другом полувремену, Хрватска је наставила истим темпом, а онда је дошло француских 10 минута у којима су самлели противника. Са два гола који су били последица изузетно динамичних акција, деловало је као да је Хрватска дала све од себе и да је спремна да се преда при резултату 4:1. Гол Мбапеа, стравичним ударцем, симболично је најавио долазак новог краља светског фудбала.

Међутим, француски голман Лорис је учинио да не буде досадно до краја, поклонио је Манџукићу један гол, а наставак меча се одвијао баш онако како је почео. Хрватска је нападала, али ништа више није могло да се уради.

Француска је нови првак света, по други пут у својој историји.

 

nedeljnik

Поделите:

3 Коментари

 1. Nisam navijao ya Hrvatsku ni u jednom trenutku ovog mundijala. Imam za to jake razloge.
  Kao što znamo, sport jeste izuzetno politizovan, i to nije od juče. Još je Hitler olimpijadu u Berlinu otvoreno koristio za svoju političku propagandu. A kad je to još bilo! Pre televizije, da ne spominjemo internet.
  Danas smo svedoci da je upotreba sporta u političke svrhe, ne samo masovnija, i intezivnija, nego i malignija! Preko velikih sportskih takmičenja prebija se globalni geopolitički sukob.
  Nisu li Amerikanci za vreme olimpijade u Pekingu izvodili svoj performans u Gruziji?
  I nisu li Englezi pokušali na sve načine da pokvare Rusima da se organizacijom ovog fudbalskog mundijala pokažu u lepom, afirmativnom svetlu?
  Znači, i Rusi su koristili mundijal u političke svrhe jer danas sport, velike međunarodne sportske manifestacije, ne mogu bez političkih zahteva.
  Ovo pak znači da se mi prema tome trebamo odrediti isto onako kako se određujemo prema drugim vidovima vođenja politike, političkim, ili drugim, nepolitičkim sredstvims (sport, umetnost, humanitarne akcije, i sl).
  A što se tiče Hrvatske?
  Hrvatski fudbal je nacionalistički. To jest nacistički. Nacistički na hrvatski način, znači ustaški.
  Ko ne veruje u ovo neka čita hrvatsku štampu i uveri se sa čim se sve relativizuje njihov uspeh. To je identična priča kao i o “domovinskom ratu” , što će reći čista ustaška propaganda.
  Svako ko je navijao za Hrvatsku, a kaže za sebe da je Srbin, ili je budala i glupan koji ništa ne shvata, ili je zlikovac.

 2. … UZ VERZALNI UMETAK: KAKO DALJE?

  Svako ko je navijao za Hrvatsku /SRBIJU/, a kaže za sebe da je Srbin /HRVAT/, ili je budala i glupan koji ništa ne shvata, ili je zlikovac.

 3. Pa nije to isto, Biondiću!
  To si naučio od Tite, ili Veljka Bulajića?
  Znaš onu scenu iz Kozare kad, od granate oslepeli nemački vojnik, tumara praznim bojnim poljem, i doziva prijatelje da mu pomognu: “Ustaša! Četnik!”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here