Француске власти љуте – италијанска влада подржала рушење Макрона

Поделите:

Француска министарка за европске послове Натали Лоазо је реаговала на изјаве италијанских званичника у којима су подржали активности “жутих прслука”.

Она их је позвала да се баве интересима својих грађана, а не проблемима суседних земаља, пренела је ХИНА.

„Мислим да је приоритет италијанске владе да се бави интересима италијанских грађана. Нисам сигурна да би интерес за жуте прслуке могао имати било какве везе са италијанским грађанима“, изјавила је Лоазо, која у Бриселу учествује на састанку министара европских послова земаља чланица ЕУ.

Она је реаговала на изјаве челника популистичког Покрета 5 звездица Луиђија ди Маја и десничарске Лиге Матеа Салвинија, који су дали подршку жутим прслуцима у Француској, покрету насталом као реакција на повећање животних трошкова.

„Италијанска влада тражи да се поштује начин на који она управља Италијом. Она има право на то поштовање, али и све друге земље, нарочито када је реч о суседима, савезницима и пријатељима“, рекла је Лоазо.

Европска комисија је данас дала подршку Макрону.

„Председник Макрон и француске власти имају наше пуно поверење у спровођењу програма на темељу којег су француски грађани изабрали председника“, рекао је портпарол Комисије Маргаритис Шинас.

Ди Мајо и Салвини, међутим, отворено су подржали жуте прслуке у рушењу француског председника Емануела Макрона.

„Подржавам поштене грађане који протестују против председника који влада против свог народа“, изјавио је челник Лиге Матео Салвини.

Челник Покрета 5 звездица Луиђи ди Мајо позвао је жуте прслуке да „не посустају“.

„Рађа се нова Европа, Европа жутих прслука, Европа покрета и директне демократије. То је тешка битка, али заједно можемо победити“, додао је Ди Мајо.

ХИНА пише да Макрон жели да буде на челу проевропског либералног покрета, који се супротставља визији Европе суверених држава какву заступају Салвини, Ди Мајо и мађарски премијер Виктор Орбан, док Салвини покушава да окупи десне странке у Аустрији, Француској, Пољској и Шведској које би у новом сазиву Европског парламента створиле евроскептични и противимигрантски блок.

B92
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here