Frankfurter Allgemeine Zeitung: Оваквој Србији није мјесто у Еуропској унији

Поделите:

Цијела регија пружа отужну слику, наводи ФАЗ, а као позитиван примјер истиче Сјеверну Македонију и њезине “храбре кораке и реформе којима је држава заслужила почетак преговора с Унијом”.

Предсједник Србије Александар Вучић тврди да своју земљу води у Еуропску унију, док истовремено медији који су ослонац његове власти користе сваку прилику за хушкање против Еуропе и зато таквој Србији није мјесто у Еуропској унији, пише данас угледни њемачки дневни лист Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг (ФАЗ).

У тексту о Србији подсјећа се да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и њезин француски колега Еммануел Мацрон сутра у Берлину примити лидере земаља Западног Балкана; земаља које, наводи лист, “претендирају постати чланице Еуропске уније, иако нити једна није стварно припремљена за приступ заједници еуропских земаља.

ФАЗ подсјећа на примјер Румуњске и Бугарске, еуропских чланица које, сматрају, такођер нису били довољно зреле за улазак у Еуропску унију.

– Даљње приближавање земаља Западног Балкана Еуропској унији у овом тренутку послало би погрешан сигнал, поручује угледни дневни лист, напомињући да то не значи како те исте земље не заслужују подршку Еуропе.

Цијела регија пружа отужну слику, наводи ФАЗ, а као позитиван примјер истиче Сјеверну Македонију и њезине “храбре кораке и реформе којима је држава заслужила почетак преговора с Унијом”.

Србију ФАЗ сматра непогодним кандидатом за чланство, барем у овоме тренутку.

– Грађани Србије у анкетама показују најнижу стопу наклоности према ЕУ, која је икад измјерена у некој земљи кандидату. Предсједник Вучић то објашњава чињеницом да је већина чланица ЕУ признала независност Kосова, наводи Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг.

Такођер, ФАЗ истиче да “није довољно указивати на Kосово да би се објаснио одбојан став многих Срба према ЕУ”.

Док Вучић тврди да жели повести Србију у ЕУ, пише њемачки дневни лист, “управо медији који су му потпуно одани у свакој прилици, суставно и свакодневно хушкају против Еуропе”. Притом се поименце, као примјери ове праксе, наводе телевизијски канал ПИНK и агресивни таблоид Информер.

Нови лист

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here