ГАЛИЈАШЕВИЋ: Све агресивнији покушаји подривања Српске

Поделите:

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да је основни циљ акције у режији британских обавјештајаца уочи општих избора у БиХ спријечити избор лидера СНСД Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ и останак његове странке на власти у Републици Српској.

Долазак британских специјалаца Галијашевић види као покушај подривања Републике Српске, односно рушење Додика због његовог односа према Русији и уопште према глобалном геополитичком сукобу, али да је ново то да те операције постају све агресивније.

Одговарајући на питање Спутњика да ли Српска има ресурсе да се томе супротстави, Галијашевић наглашава да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, без сумње, најбоља безбједносна агенција у БиХ, одлично вођена и да је управо зато и изложена нападима да би била ослабљена.

– Широк је спектар мјера које су, изгледа, дошле на ред, а у игри су све опције да нађу начин да спријече кандидатуру Додика за члана Предсједништва БиХ – рекао је Галијашевић.

Наводећи да је британско Министарство одбране јавно обзнанило долазак 40 британских специјалаца за обавјештајни рад у БиХ, Галијашевић указује да је већа пријетња од 40 специјалаца пратећа логистика која је стигла још почетком ове године када је, како каже, на западни Балкан дошло 600 обавјештајаца, од којих је 350 у БиХ.

– Њихова улога је управо креирање јавног мњења, сијање лажних вијести, аплицирање одређених субверзивних пројеката на конкретне ситуације – објашњава Галијашевић.

Он сматра да ће први корак у тој операцији бити напад на институције, односно предсједника Српске, јер је он тај који формулише политичку стратегију.

Галијашевић каже да се могу очекивати покушаји да сваки догађај буде искориштен за напад на институције Српске, а да неки буду и креирани.

– Њихова могућност је да праве нерасвијетљена убиства, попут онога што је Србија имала са /предсједником Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда/ Оливером Ивановићем, да инсценирају поједине ситуације у смислу нестанака појединих људи, што је Србија опет имала са прозападно оријентисаним новинаром Стефаном Цветковићем, дакле прављење конфузије у друштву – наводи Галијашевић.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here