Галијашевић: Запад преко КиМ смањује утицај Србије у региону и присуство Русије

Поделите:

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да Косово и његови лидери служе Западу како би се утицало на Србију, смањио њен утицај и улога на Балкану, и истиснула Русија из региона

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да Косово и његови лидери служе Западу како би се утицало на Србију, смањио њен утицај и улога на Балкану, и истиснула Русија из региона.

Он је у интервјуу за москвски лист “Росијскаја газета” рекао да су Вашингтон и Брисел били заинтересовани за то да на власт на Косову дођу контроверзни политичари, попут Рамуша Харадинаја, који би могли да помогну Западу управо у остваривању тог циља – да утиче на Србију и да истисну Русију из региона.

„Западне владе су партнер и саучесници злочина ОВК и њихових команданата, као што су Харадинај, Тачи и други. Они су заједно реализовали ”пројекат Косово”, који је предвиђа прогон Срба, насилно стварање квазидржаве и институција власти а што би било покриће за организовани криминал, трговину наркотицима и оружјем, мобилизацију џихадиста за учешће у геополитички осмишљеним ратовима у муслиманском свету и свргавање режима“, констатује Галијашевић

При томе је Запад колективно ”затварао очи” на трговину људским органима, а сада још мирније реагују на њихову ратну реторику, наводи он.

Према мишљењу Галијашевића, „Запад, а пре свега Немачка и САД, намеравају да искористе Харадинаја за сопствене интересе“.

„А шта је то због чега би он њима био уопште вредан? Само учешће у међуетничким сукобима који они планирају, с циљем да се ослаби утицај и улога Србије на Балкану и да се угрози њена територијална целовитост“, каже Галијашевић.

Запад сматра да је притисак на Србију најбољи начин да се очува “државност” Косова, као и да се ограничи утицај Русије на Балкану, сматра Галијашевић.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here