Гардијан: За САД нема црвених линија али ни бланко чекова када је реч о Kосову

Поделите:

САД се не противе разговорима о размени територија између Србије и Kосова, али то не значи да ће Вашингтон на крају подржати такав договор, пише данас лондонски Гардијан (Тхе Гуардиан).

Позивајући се на два извора упозната с размишљањем администрације председника Доналда Трампа, Гардијан наводи да је нова политка Вашингтона да “нема црвених линија, али нема ни бланко чекова”, наводи лист.

То значи, наводи Гардијан, да су САД спремне да размотре свако решење, укључујући промену граница, али не и нужно да ће прихватити на крају.

Мада се немачака канцеларка Ангела Меркел успротивила промени граница, неки европски званичници су назначили да су спремни да подрже договор који укључује промену граница, додаје лист.

Гардијан наводи да је кључно питање како ће се Русија изјаснити. Председник Србије Александа Вучић требало би два пута да се у наредним месецима састане с руским председником Владимиром Путином, а Москва је засад дала мало знакова да ли је спремна да одсутане од противљења независности Kосова.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је на Београду и Приштини да се договоре, али истакла да “договор мора да одрази интересе српског народа” да би га Русија подржала.

Гардијан наводи да је Захарова одбила да разјасни како ће Русија проценити шта су српски интереси.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here