ГАВРИЛУ ТРАЖЕ МАЈКУ: Још се не зна чија је беба остављена испред цркве

Поделите:

БЕБА остављена на прагу Цркве Светог архангела Гаврила у Чајетини пре десет дана и даље се налази на Одељењу неонатологије Опште болнице у Ужицу, а тужилаштво и полиција до сада нису имали успеха у проналажењу биолошких родитеља напуштеног малишана. Како сазнајемо, полиција траг о мајци покушава да пронађе у здравственим установама. У разговору са лекарима, покушавају да дођу до информација да ли је нека пацијенткиња водила трудноћу, а да се није породила у здравственој установи.

Док полиција покушава да пронађе дечакову мајку, о њему се брину запослени на неонатологији.

– Дечак кога сви у болници зовемо Гаврило и даље је код нас, здрав је и добро непредује. Малишан стар мање од две недеље остаће и даље на истом одељењу још најмање месец дана – речено је “Новостима” у Здравственом центру у Ужицу. – Ми о дечаку бринемо и тако ће остати све док се не пронађу дечакови родитељи или док се не стекну услови да Центар за социјални рад покрене даљи поступак којим ће бити решено где ће малишан наставити живот.

У Полицијској управи Ужице потврђено је да засад нема нових сазнања ко би могли бити родитељи бебе остављене на прагу цркве. Уколико потрага за биолошким родитељима не буде дала резутате, бригу о беби преузеће Центар за социјални рад у Чајетини.

– Беба је на сигурном, то је најважније, а ако потрага за родитељима не успе дечаку ћемо прво дати лично име. Затим ћемо спровести процедуру која подразумева давање старатељства над дететом, најпре привременог, у хранитељској породици – објаснио је Пајо Богдановић, директор Центра.

О малишану брину на одељењу неонатологије

Дечак још није уписан у матичну књигу, још нема име, али га медицинари зову Гаврило, по храму испред кога је остављен.

– Најважније је да је малишан остављен испред цркве у прохладно јутро здрав, вакцинисан је и заштићен од евентуалних инфекција и засад остаје на сигурном код нас у болници – додају у Здравственом центру.

Подсетимо, беба је остављена на прагу цркве 9. октобра.

НУДЕ ПОМОЋ

СЛУЧАЈ дечака названог Гаврило први је пример малишана, у дугој историји овдашње болнице, без познатих података о биолошкој мајци. Осим медицинског особља, и суграђани су вољни да се укључе у бригу о детету. У болници кажу да Ужичани нуде да донесу потрепштине за дете, од хране до пелена и бенкица, али лекари напомињу да за ову врсту помоћи засад нема потребе.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here