Газета: Харадинај не одустаје, укидање такси Србији могуће тек после признања Kосова

Поделите:

Иако је главни разлог посете европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана у четвртак Приштини био захтев да се укину таксе на робу из централне Србије, косовски премијер Рамуш Харадинај није променио став, пише “Газета експрес”.

Kако наводи тај приштински сајт, разговор комесара Хана и Харадинаја започео темом либерализације режима виза.

Хан је, међутим, подсетио Харадинаја да је то питање затворено још у децембру прошле године, и да Kосово неће добити либерализацију визног режима до 2020. године, а сада је тек почетак 2019.

– Прва посета региону у 2019. Имао сам добре и отворене разговоре са премијером Харадинајем и министрима. Радујем се блиској сарадњи по свим отвореним питањима како би Kосово могло да напредује на свом путу ка ЕУ – написао је европски комесар на твитеру.

Харадинај је након састанка на Фејсбуку написао да је Хану пренео да је Kосово испунило све критеријуме за либерализацију визног режима и да очекује брзи напредак.

– На састанку са комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом, поновио сам да је позиција Kосова јасна по питању европских интеграција. У том смислу, постигли смо напредак на европском путу и након испуњења критеријума за либерализацију очекујемо брзу одлуку о добијању права на слободно кретање – написао је Харадинај.

“Газета експрес” наводи да је Хан, међутим, био више заинтересован да разговара о укидању такси за робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, и да је због тога и дошао у Приштину.

Харадинај му је, како се наводи, дао сличан одговор који је дао на такав захтев Американаца.

– Царине се укидају када Србија призна Kосово, рекао је Харадинај, а преноси “Газета експрес”.

Харадинај је у недељу изјавио да је приштинска влада спремна да укине таксе након што добије међународне гаранције да ће финални споразум Београда и Приштине резултирати, како је навео, узајамним признањем.

“Газета експрес” примећује да након састанка Хана и Харадинаја није наведено је ЕУ преко свог комесара понудила такве гаранције.

Они се, иначе, по завршетку састанка нису обратили новинарима, нити су на својим налозима друштвеним мрежама поменули таксе.

Хан, који је у Приштини разговарао само с Харадинајем, након састанка је отпутовао за Тирану, где ће се састати са албанским премијером Едијем Рамом.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here