Геј парада поделила Владу!

Поделите:

Парада поноса која је најављена за 17. септембар ове године поделила је српске министре.
Док једни изричито одбијају да се појаве на Прајду, други тврде да не знају шта ће тог дана да раде, трећи наводе да се залажу за права ЛГБТ популације, а четврти мудро ћуте.

Наиме, председник Србије Александар Вучић рекао је да се неће одазвати позиву да учествује на Паради поноса, најављеној за 17. септембар. Он је поновио да је његова обавеза да се свима на том скупу гарантују права и слободе.
Немам намеру да идем. Нисам неко ко је одушевљен таквом манифестацијом. Без обзира на то, моја обавеза је, и то сам успео да остварим, да се њима гарантује право да чине оно што је део њихове слободе и њихових права и због тога сам задовољан – рекао је Вучић и додао да је свако други од представника власти, из Председништва или Владе Србије, слободан да иде куд хоће.

С друге стране, чланови Владе су, када је Парада поноса у питању, дубоко подељени.Министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технологију Ненад Поповић казао је за “Ало!” да неће ићи на геј параду.

– Мој став о овом питању је познат од раније. Као председник једне народне и конзервативне партије која поштује људске слободе и права сматрам да су питања сексуалне оријентације, па и оне према супротном полу крајње приватна и да такве треба да остану, без јавних промоција или наметања како на уличним манифестацијама тако ни кроз уџбенике и наставне програме – истакао је Поповић.

Сличног је мишљења и његов колега министар просвете Младен Шарчевић.

– Поштујем свачија права, јер сам тако васпитан. Ја заступам децу и породице, па не приличи да идем на скупове који не заступају исте вредности – казао је он за “Ало!”.

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да је септембар још увек далеко.

– Још увек је 17. септембар далеко и не знам какве це ми бити обавезе тог дана, али це се свакако неко испред Министарства правде појавити – казала је она за “Ало!”.

Са друге стране, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да је њен став када је у питању Парада поноса у јавности добро познат.

– Подсетићу Вас да сам и личним политичким ангажманом допринела промоцији поштовања загарантованих права свих грађана Србије, па и припадника ЛГБТ популације – рекла је она за “Ало!”.

Шетња од 11. до 17. септембра

Директор за Европу међународне организације Цивил Ригхтс Дефендерс и један од организатора “традиционалног Прајда” Горан Милетић, објавио је на Фејсбуку да је Прајд 2017 заказан за 17. септембар, а да “Прајд вик” траје од 11. до 17. септембра.

Ало

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here