Геј парада у Београду под слоганом: “Матичарка, нормално”

Поделите:

Парада поноса Србије под слоганом “Матичарка, нормално” почеће данас у 11 часова шетњом од Пионирског до Студентског парка у Београду.

Учесници ће током Параде затражити доношење законског оквира, којим ће се трансродним особама омогућити правна видљивост, доношење Закона о истополним партнерствима и стварање система превенције од ХИВ вируса и АИДС-а, посебно код младих, као и пружање пуне здравствене заштите оболелима.

Слоган параде изабран је како би се скренула пажња на “правну невидљивост” сексуалних мањина и “јер је држава дужна да призна те заједнице”

“Више од 20.000 транс(родних) особа у Србији још не добија могућност да стекне правни статус, а самим тиме ни да остварује уставом гарантована права. Такодје, држава не даје могућност да истополне везе буду признате пред законом, одузимајући могућност за остварење многих права”, наводи се у саопштењу.

Парада поноса представља централни скуп у Месецу поноса, који се обележава током јула широм света у знак сећања на Стоунволске немире, прве демонстрације припадника ЛГБТQ+ популације против прогона сексуалних мањина у САД.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here