Гејеви тужили Поповића због твита

Поделите:

Организација Геј лезбејски инфо центар саопштио је данас да је по хитном поступку поднео притужбу против министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића због твита у којем, како су навели, прети и дискриминише ЛГБТ популацију, и затражили да им се јавно извини због “запаљивих изјава”.

Поповић је јуче на свом Твитер налогу написао: “У тренутку када се као држава боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске нам увозе геј сликовнице! То под хитно треба зауставити! Морамо да станемо на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да ‘РОKО ИМА ДВЕ МАМЕ, А АНА ДВОЈИЦУ ТАТА'”.

 

 

Геј лезбејски инфо центар оценио је као срамотно да један министар у влади премијерке Србије Ане Брнабић пише тако нешто, наводећи да је “још већа” срамота што Ана Брнабић неће ништа учинити поводом тога.

Саопштили су да ако премијерка Ана Брнабић поводом тог случаја ништа не уради, захтеваћемо да јој се одузме награда “Дуга” коју је прошле године добила за допринос ЛГБТ правима, јер пракса показује да за годину дана откако је добила ту награду, апсолутно ништа није урадила за ЛГБТ популацију.

“Геј лезбејски инфо центар захтева јавно извињење од стране министра Поповића због оваквих запаљивих изјава у којима позива на хитно заустављање и стајање на пут! Оваквим изјавама министар доприноси повећању хомофобије у друштву и насиља над ЛГБТ особама”, навела је та организација.

Истополне породице, како су навели, нису реалност само на западу и Хрватској, већ и у Србији.

“Лезбејке се у Србији остварују као мајке, или тако што имају децу из претходних бракова или уз помоћ банки сперме којих има на западу. Геј мушкарцима је теже да се остваре као очеви, те махом децу имају из претходних бракова или имају децу са лезбејкама путем вештачке оплодње”, навела је та организација.

Поручили су да се мора схватити да друштво иде напред и да жеља ЛГБТ да се остваре као родитељи не може да се угаси.

“Сликовница о којој је реч помаже деци која имају ЛГБТ родитеље и нама је као друштву је обавеза да тој деци олакшамо одрастање у држави каква је Србија.

Организација “Да се зна” такође је критиковала Поповићев и навела да је излишно подсетити да је дотичном министру претпостављена аутована ЛГБТ особа и да је део Владе која је у својој донесеној “Стратегији за превенцију и заштиту од дискриминације”, између осталог, као мере унапређења положаја ЛГБТ особа означила и право на регистровано партнерство и измену породичног и наследног права.

Та организација је указала да наталитет као такав не може бити угрожен унапређењем ЛГБТ права, јер су и истополни парови способни и вољни да заснивају породице и да је захваљујући унапређењу законодавног оквира ЛГБТ паровима омогућено да заснивају породице и ниједно валидно научно истраживање не стаје иза тезе да су оваква деца другачија у односу на децу из тзв. “нуклеарних породица”.

Навели су да се поменута сликовница “не уводи” већ дистрибуира бесплатно и намењена је деци из дугиних породица, али је читају и друга деца.

“Идеја јесте да деца могу да у књигама препознају модел породице који је сличан њиховим и нема за циљ убеђивање било кога, понајмање министра за иновације”, навела је организација “Да се зна”.

Сликовнице удружења “Дугине обитељи” из Хрватске представљене су пре десетак дана у Београду, а које за циљ имају јачање друштвене интеграције деце која живе у истополним заједницама.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here