ГЕНЕРАЛ ДИКОВИЋ: Савест ми је чиста, ово је крај НАТО-а

Поделите:

Ако Косово постане члан Интерпола медији пишу да ће кренути “потера” за Србима због ратних злочина. Први на листи, према писању многих, је генерал Диковић, преноси Б92

Генерал Љубиша Диковић бивши је начелник Генералштаба Војске Србије. Он за Јутарњи програм ТВ Прве каже да му је по том питању савjест чиста. Рекао је и да према његовим сазнањима оптужница против њега постоји и да је она писана у Београду.

Упитан шта мисли о пријему Косова у Интерпол, генерал Диковић каже да су му подијељена мишљења јер, с једне стране не би волио да се то догоди, док је с друге стране реалан.

„Када гледамо реалност не треба бити изненађење ако се Косово* прими у ту међународну организацију. Било је и раније два покушаја, ово је трећи“, казао је он.

Диковић вјерује да се то ипак неће десити и додаје да вјерује српској делегацији у Дубаију, гдје се одржава скупштина Интерпола на којој је Косово* стављено на дневни ред.

„То није детерминанта политичке опредијељености, јер коме ћу да вјерујем ако не нашој делегацији која се грчевито бори. Реалност је да су велике силе, на челу са САД, Њемачком, Великом Британијом, Франсцуком које здушно подржавају чланство Косова* у УНЕСКО, али је наша срећа што је још увијек велики број земаља које нису признале државу Косово*“, каже Диковић.

На питање да прокоментарише спекулације да ће се, ако Косово* постане члан Интерпола, многи Срби наћи на потјерницама, па и он сам који се помиње као први, генерал Диковић каже да је сигурно да би чланством у Интерполу настао општи пробелм за Србе и да би сваки Србин који је крочио 1999. на Космет, или који је изашао с Косова 1999. могао бити оптужен за неке злочине.

„Најмањи пробелм сам ја. Највећи проблем су људи који су командовали, од најмањег чина до највећег, који су учествовали у дејствима на Косову 1999. Сви могу бити на потјерници“, сматра бивши начелник Генералштаба.

На питање да ли има конкретних доказа против њега, Диковић каже да му је савјест чиста. „Вјероватно постоји нека оптужница. Немам податке да то провјерим, али према информацијама које имам, постоји нека оптужница која је писана у Београду“, рекао је он и додао да је та оптужница затим прослеђена даље у Приштину.

Ријеч је о томе да је она, како каже, највјероватније написана у некој од невладиних организација у Београду, а прослеђена некој сличној у Приштини. А ако се и нађе на потјерници, Диковић каже да вјерује својој држави, али да никада не би допустио да она буде његов талац.

Закључио је да су те оптужнице само „завршни чин НАТО дјеловања на Косову још од бомбардовања“, а да је с друге стране ријеч и о томе да се прикрију злочини ОВК.

На крају је подсјетио и на најаве о формирању војске Косова, рекавши да ни то није ништа ново јер се та војска, уз помоћ западних сила, ствара већ годинама и да је опште познато да су на Косову, с тим у вези, НАТО мобилни тимови.

*Привремено окупирана територија на југу Србије

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here