GENERAL DIKOVIĆ: Savest mi je čista, ovo je kraj NATO-a

Podelite:

Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković, prenosi B92

General Ljubiša Diković bivši je načelnik Generalštaba Vojske Srbije. On za Jutarnji program TV Prve kaže da mu je po tom pitanju savjest čista. Rekao je i da prema njegovim saznanjima optužnica protiv njega postoji i da je ona pisana u Beogradu.

Upitan šta misli o prijemu Kosova u Interpol, general Diković kaže da su mu podijeljena mišljenja jer, s jedne strane ne bi volio da se to dogodi, dok je s druge strane realan.

„Kada gledamo realnost ne treba biti iznenađenje ako se Kosovo* primi u tu međunarodnu organizaciju. Bilo je i ranije dva pokušaja, ovo je treći“, kazao je on.

Diković vjeruje da se to ipak neće desiti i dodaje da vjeruje srpskoj delegaciji u Dubaiju, gdje se održava skupština Interpola na kojoj je Kosovo* stavljeno na dnevni red.

„To nije determinanta političke opredijeljenosti, jer kome ću da vjerujem ako ne našoj delegaciji koja se grčevito bori. Realnost je da su velike sile, na čelu sa SAD, Njemačkom, Velikom Britanijom, Franscukom koje zdušno podržavaju članstvo Kosova* u UNESKO, ali je naša sreća što je još uvijek veliki broj zemalja koje nisu priznale državu Kosovo*“, kaže Diković.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da će se, ako Kosovo* postane član Interpola, mnogi Srbi naći na potjernicama, pa i on sam koji se pominje kao prvi, general Diković kaže da je sigurno da bi članstvom u Interpolu nastao opšti probelm za Srbe i da bi svaki Srbin koji je kročio 1999. na Kosmet, ili koji je izašao s Kosova 1999. mogao biti optužen za neke zločine.

„Najmanji probelm sam ja. Najveći problem su ljudi koji su komandovali, od najmanjeg čina do najvećeg, koji su učestvovali u dejstvima na Kosovu 1999. Svi mogu biti na potjernici“, smatra bivši načelnik Generalštaba.

Na pitanje da li ima konkretnih dokaza protiv njega, Diković kaže da mu je savjest čista. „Vjerovatno postoji neka optužnica. Nemam podatke da to provjerim, ali prema informacijama koje imam, postoji neka optužnica koja je pisana u Beogradu“, rekao je on i dodao da je ta optužnica zatim prosleđena dalje u Prištinu.

Riječ je o tome da je ona, kako kaže, najvjerovatnije napisana u nekoj od nevladinih organizacija u Beogradu, a prosleđena nekoj sličnoj u Prištini. A ako se i nađe na potjernici, Diković kaže da vjeruje svojoj državi, ali da nikada ne bi dopustio da ona bude njegov talac.

Zaključio je da su te optužnice samo „završni čin NATO djelovanja na Kosovu još od bombardovanja“, a da je s druge strane riječ i o tome da se prikriju zločini OVK.

Na kraju je podsjetio i na najave o formiranju vojske Kosova, rekavši da ni to nije ništa novo jer se ta vojska, uz pomoć zapadnih sila, stvara već godinama i da je opšte poznato da su na Kosovu, s tim u vezi, NATO mobilni timovi.

*Privremeno okupirana teritorija na jugu Srbije

in4s.net
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here