Генетичар из Лесковца и даље тражи да му САНУ објасни зашто је одбијен

Поделите:

Због тога што још није добио објашњење од Српске академије наука и уметности зашто су одбили његово чланство у овој институцији, генетичар из Лесковца Миодраг Стојковић, пред изборе који ће бити одржани 8. новембра, тражи објашњење и понавља да је бољи од 4 кандидата који су прошли. Из Академије за Н1 пак одговарају да је “све урађено по процедури”.

Љут што, како каже, неко покушава да омаловажава његов рад, који је осим у Србији, признат и на европским универзитетима, доктор Стојковић тражи од САНУ објашњење због чега је и поред бројних признатих референци у области хемијских и биолошких наука, одбијен за чланство.

Понавља да можда није најбољи, али да је сигурно бољи од кандидата који су прошли.

Стојковић каже да има више објављених и цитираних радова од осталих кандидата из своје области, а посебно инсистира на Хиршовом индексу, који показује његову научну успешност.

Међутим, потрпедседник САНУ Зоран Поповић, у прилогу Душана Млађеновића за Н1 каже да овај индекс на који се генетичар позива јесте важан, али не и кључан.
Поповић објашњава да Хиршов индекс даје само број радова и цитата, али се при том не узима у обзир да ли је неко сам радио или је било коаутора и не показује колики је допринос тог рада. Додаје и да “не можете некоме да објасните зашто није прошао”, зато што се приликом одлучивања гласа тајно.

Подсетимо, генетичар Стојковић је још пре неколико месеци у интервјуу “15 минута” рекао да никада није добио објашњење зашто је одбијен за дописног члана САНУ, али је истакао да се више неће кандидовати, јер сумња да и међу научницима постоје “интерни договори”.

Иначе, нишки Огранак САНУ је за академике предложио корумпиране професоре, али они нису прошли први круг и за њих се неће гласати 8. новембра, када су избори за чланове Српске академије наука и уметности.

Južne vesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here