Genetičar iz Leskovca i dalje traži da mu SANU objasni zašto je odbijen

Podelite:

Zbog toga što još nije dobio objašnjenje od Srpske akademije nauka i umetnosti zašto su odbili njegovo članstvo u ovoj instituciji, genetičar iz Leskovca Miodrag Stojković, pred izbore koji će biti održani 8. novembra, traži objašnjenje i ponavlja da je bolji od 4 kandidata koji su prošli. Iz Akademije za N1 pak odgovaraju da je “sve urađeno po proceduri”.

Ljut što, kako kaže, neko pokušava da omalovažava njegov rad, koji je osim u Srbiji, priznat i na evropskim univerzitetima, doktor Stojković traži od SANU objašnjenje zbog čega je i pored brojnih priznatih referenci u oblasti hemijskih i bioloških nauka, odbijen za članstvo.

Ponavlja da možda nije najbolji, ali da je sigurno bolji od kandidata koji su prošli.

Stojković kaže da ima više objavljenih i citiranih radova od ostalih kandidata iz svoje oblasti, a posebno insistira na Hiršovom indeksu, koji pokazuje njegovu naučnu uspešnost.

Međutim, potrpedsednik SANU Zoran Popović, u prilogu Dušana Mlađenovića za N1 kaže da ovaj indeks na koji se genetičar poziva jeste važan, ali ne i ključan.
Popović objašnjava da Hiršov indeks daje samo broj radova i citata, ali se pri tom ne uzima u obzir da li je neko sam radio ili je bilo koautora i ne pokazuje koliki je doprinos tog rada. Dodaje i da “ne možete nekome da objasnite zašto nije prošao”, zato što se prilikom odlučivanja glasa tajno.

Podsetimo, genetičar Stojković je još pre nekoliko meseci u intervjuu “15 minuta” rekao da nikada nije dobio objašnjenje zašto je odbijen za dopisnog člana SANU, ali je istakao da se više neće kandidovati, jer sumnja da i među naučnicima postoje “interni dogovori”.

Inače, niški Ogranak SANU je za akademike predložio korumpirane profesore, ali oni nisu prošli prvi krug i za njih se neće glasati 8. novembra, kada su izbori za članove Srpske akademije nauka i umetnosti.

Južne vesti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here