Геноцид над српским народом у НДX да буде међународно признат

Поделите:

Историчар Чедомир Антић рекао је Срни да би Срби требало да се изборе за то да злочин над српским народом у Независној Држави Хрватској /НДХ/ као геноцид буде међународно признат и да се ангажују државне институције, да буду сабрана документа, коначно пописан број жртава, да би се „добио некакав аргумент пред светом“.

Чедомир Антић
Чедомир Антић

Антић је истакао да би Срби требало да се изборе да, баш као што је међународно признат геноцид над Ромима, буде признат и геноцид над њима.

„Tа борба треба да буде слична борби коју воде Јермени. Ту борбу треба да воде Србија, Република Српска, ако бог да и БиХ, и треба да је преузму и неке друге земље – наше савезнице широм света“, сматра Антић и истиче да је веома важно учити из грешака из прошлости.

Антић је указао на то да су Јасеновац и геноцид над Србима у НДХ језив злочин који нема упоредника у 20. вијеку, али ни у ранијим вијековима када је ријеч о балканским народима.

„Не можемо да имамо музеје који слабо раде, не можемо да се поигравамо са документима, да их предајемо другим земљама, да лицитирамо бројевима и не можемо да имамо неке маргиналце и чудаке на челу тих малих установа у којима ради неколико људи“, напомиње Антић.

Он је оцијенио да би за почетак о свему требало размишљати у контексту Холокауста, великог злочина који је инспирисала Њемачка, а који је извршен над Јеврејима.

Наводећи да је Јасеновац једини дјелимично заборављени логор смрти у Европи, Антић каже да „Србија из одређених разлога не негује успомену на тај страшни логор и геноцид како би требало“, у БиХ се злочин у Јасеновцу релативизује, а у Хрватској је тај злочин одавно релативизован и већина грађана Хрватске уопште не схвата шта је био Јасеновац.

Према његовим ријечима, питање Јасеновца треба да буде укључено у уџбенике и школске програме.

„Tо је дуго било релативизовано, а онда су једно време наши уџбеници и програми личили помало на хрватске и бошњачке у њиховом настојању да грађански рат и појединачне злочине претворе у патњу својих народа и прикрију учешће широких слојева свог становништва у Хитлеровом новом поретку“, рекао је Антић.

Антић је напоменуо да Срби треба да се понашају као зрела, озбиљна нација и не треба да ово користе у политичке сврхе или да на тој великој трагедији граде национални идентитет, како чине неки народи.

„Може се поредити са Холокаустом, међутим било би лоше да то што се догодило Србима данас користимо у било какве политичке сврхе. Не треба да градимо национални идентитет на тој жртви и великој трагедији, злочину и несрећи. Лоше је када неки народ, па макар и део свог идентитета гради на несрећама које је проживео. Не мислим ни да држава Израел на прави начин ради када је реч о Холокаусту. Такав злочин не може бити употребљен у политичке сврхе. Tако мислим и када је реч о Холокаусту, и када је реч о Сребреници, и када је реч о Јасеновцу – они имају политичко значење, али не смеју бити употребљавани“, рекао је Антић.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here