Глас Америке: Крајње је време да Србија одлучи коме ће се приклонити – Западу или Русији

Поделите:

ЛУК КОФИ: МОЖЕТЕ ИМАТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ И АКО НЕМАТЕ

С ЊОМ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ И ЦЕНТАР У НИШУ

Јанош БУГАЈСКИ, Центар за анализу европске политике: „Црна Гора је одабрала, Македонија је одабрала, све земље у региону су одабрале да буду или део НАТО-а или западног света, и одбаце утицај Русије. Мислим да је Вучићева посета зато важна, јер ће из прве руке сазнати шта америчка администрација очекује од српске владе“
Потпредседник Атлантског савета Дејмон ВИЛСОН: „Питање за САД је како да и оне остану присутне у Југоисточној Европи. Предлажем да присуство америчких трупа у оквиру КФОР-а и Бондстила не буде привремено, већ стално, како би било јасно да Америка као сила остаје ту и убудуће“
ПРЕДСТОЈЕЋИ сусрет председника Србије Александра Вучића и потпредседника САД Мајка Пенса прилика је да се везе Београда са Вашингтоном учврсте, али и да се разговара о питањима које муче америчку администрацију, пре свих на чијој је страни Београд, преноси Глас Америке (ВОА) оцене аналитичара.

„Када бих ја саветовао Белу кућу, рекао бих да Србији пренесу снажну поруку да одлучи да ли жели да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, или ће и даље да флертује са Русијом. Морам да кажем да од свих земаља југоисточне Европе Србија вероватно има најмањи заједнички интерес са САД“, рекао је Лук Кофи из фондације Херитиџ која је блиска новој америчкој администрацији.

Јанош Бугајски из Центра за анализу европске политике рекао је да је „крајње време да Србија одлучи коме ће се приклонити, Западу или Русији“.

„Црна Гора је одабрала, Македонија је одабрала, све земље у региону су одабрале да буду или део НАТО-а или западног света, и одбаце утицај Русије. Мислим да је Вучићева посета зато важна, јер ће из прве руке сазнати шта америчка администрација очекује од српске владе”, рекао је Бугајски.

Према ранијим најавама из Београда Вучић ће 17. јула допутовати у посету САД где ће разговарати са потпредседником Мајком Пенсом. То ће бити његов први сусрет са новом америчком администрацијом и прва посета САД од како је ступио на дужност председника.

Глас Америке наводи да ће једна од тема Вучићевог разговора са Пенсом бити и питање руског хуманитарног центра у Нишу за који су амерички званичници јасно ставили до знања да је потенцијални проблем.

„Србија мора бити опрезнија у спољнополитичким одлукама. Можете имати добре односе с Русијом и ако немате хуманитарни центар, и ако не учествујете у заједничким војним вежбама или не организујете састанак лидера Републике Српске и Путина на својој територији. Србији се мора ставити до знања да смо свега тога свесни“, рекао је Лук Кофи.

Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон рекао је да ће „коначну одлуку о томе шта ће урадити са руским центром донети Србија“.

„Питање за САД је како да и оне остану присутне у Југоисточној Европи. Предлажем да присуство америчких трупа у оквиру КФОР-а и Бондстила не буде привремено, већ стално, како би било јасно да Америка као сила остаје ту и убудуће“, додао је.

ВОА преноси и оцену експерата да састанак Трампа са представницима Иницијативе три мора у Пољској, најављена посета потпредседника Мајка Пенса Црној Гори и Вучићев долазак у Вашингтон показују да се Америка враћа у Југоисточну Европу и на Балкан.

„Имамо много посла, биће и тешких питања између САД и Србије и ово је прилика да се од почетка решавају како треба. Мислим да је Бела кућа заинтересована да са Србијом изгради однос поверења и да у Вашингтону постоји воља да се Западном Балкану покаже да није заборављен. Ми видимо Вучића као партнера“, рекао је Дејмон Вилсон.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here