Глас из канонске Украјинске православне цркве: Цариград мора сам детронизовати Вартоломеја

Поделите:

СТАРЕШИНА Свјато-Серафимовског храма Херсонске епархије, која је у саставу канонске Украјинске православне цркве, Геннадиј Шкиљ оценио је да су се заљуљале позиције Цариградске патријаршије у православном свету.

Шкиљ је  кео главне`црквене преступе` цариградског патријарха Вартоломеја – Димитриоса Архондониса – означио богослужење са расколницима и симонију (продаја и куповина положаја у цркви.

Тешко је поверовати да је Шкиљ, који је један од најпознатијих и најпризнатијих свештеника УПЦ, овако наступио без знања и дозволе поглавара УПЦ  митрополита Онуфрија. Поготово што је у наставку рекао:

„Цариградска Црква – да би сачувала своје досадашње првенство међу једнакима – мора детронизовати свог патријарха. Већ јој је време. У противном, ризикује да остане изван наконског поља Православне Цркве“.

Шкиљ је у овом контексту проценио: „Уколико би Александријски патријарх показао смелост и сазвао Синаксис или Сабор – а ту биле изнете оптужбе против Архондониса (о јереси папизма, да и не говорим) – Цариград би могао опет пасти“.

По његовом наглашавању, патријарх Теодор је „судија целој православној васељени“ и дужан је да „нешто учини“…

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here