Главаш неће пред суд, ево како га штите

Поделите:

Бранимир Главаш, који је годинама оптуживан за тешке злочине над Србима из Осијека почињене током деведесетих година прошлог века, неће се појавити пред судом 6. јула, јер му није укинут посланички имунитет.
Поновљено суђење Главашу за ратни злочин над Србима у случајевима „Гаража“ и „Селотејп“, због тога, неће почети ускоро.

Датум суђења одређен је на припремном рочишту у априлу, али је саборска Мандатно-имунитетска комисија позитивно одговорила на Главашев захтев да се врати у посланичке клупе.

Судија Тања Павелин Борзић, која ће водити ново суђење, није прихватила предлог одбране да се случај врати Оптужном већу, које би одлучило о изменама оптужнице, будући да одбрана тврди да је у овом случају реч о „кривичним делима почињеним током ратног сукоба, али не и о ратном злочину“.

Она је, за сада, само одгодила одлуку о захтеву одбране да се из списа издвоје искази крунског сведока Крунослава Фехира, који је раније Главаша означио као налогодавца злочина над Србима из Осијека.

Иста ствар је и са оптуженом Горданом Гетош Магдић, која је у једном од исказа теретила Главаша, да би касније тврдила како је њено испитивање било – незаконито.

Фехир, који је за време злочина имао 16 година, први је у медијима признао да је у дворишту осјечког Секретаријата за народну одбрану пуцао на једну особу, а као налогодавца је оптужио Главаша, који је тада био на челу Секретаријата.

Када је на првом суђењу на загребачком Жупанијском суду 2008. године износио своју одбрану, Главаш се у највећој мери усмерио на побијање исказа Магдићеве, истичући да су тврдње према којима је мучења и ликвидације Срба из Осијека наређивао преко папирића „преглупа полицијска измишљотина“.

Прву правоснажну пресуду од осам година затвора, коју је Врховни суд изрекао Главашу, а на основу које је служио затворску казну у БиХ у Мостару, где је пребегао из Хрватске да би изјегао суђење, Уставни суд Хрватске укинуо је на почетку 2015. године.

Након што је у јуну прошле године поново разматрао жалбе на првостепену пресуду у којима је одбрана тражила укидање пресуде, а тужилаштво строжу казну, Врховни суд је затражио ново суђење за ратне злочине над Србима из Осијека, подсјећају хрватски медији.

Срна

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here