Глигоријевић: Опозиција лута, без енергије и ентузијазма

Поделите:

Новинарка недељника Време Јована Глигоријевић сумња у успешност унутрашњег дијалога о Kосову и истиче да председник Србије Александар Вучић ништа није рекао о садржини и темама. Говорећи о опозицији и београдским изборима, навела је да она лута, да нема довољно енергије и ентузијазма.

Председник Републике Александар Вучић позвао је друштвени дијалог о проблему Kосова.
Новинарка Времена је рекла да сумња у успешност те расправе.

У земљи у којој ниједна јавна расправа о било ком закону не успе да изађе на површину, и да буде заиста јавна расправа, ја у техничком смислу сумњам у успешност те расправе, рекла је. Она је додала да ова власт има склоност да се затвори искључиво у круг истомишљеника, где ће чути оно што жели да чује, где се не прихватају контрааргументи. Додаје да је атмосфера дијалога потрта у друштву и јавном простору и да се томе (дијалогу) треба испочетка учити, како се то ради.

Глигоријевићева је навела да је Вучић рекао да ће позвати опозицију, али да није навео садржај и које су теме.

Не мислим да је Kосово мит, кад причамо о Kосову, ми причамо о људима, о њиховом положају тамо, навела је. Глигоријевићева је нагласила да Србија породицама несталих није признала ни статус жртава рата, да они имају само пано испред Скупштине, а да за њих држава није урадила ништа.

“Требало би да знамо о чему причамо – да ли је то о историјском значају Kосова за Србију, културном наслеђу или о људским животима и положају људи који тамо живе, и Србима и Албанцима”, наводи Глигоријевић.

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић је изјавио, тим поводом, за Блиц да се Вучић кукавички крије иза народа. Осврћући се на ту изјаву, Глигоријевић је навела да се боји да има истине у томе, с обзиром на то какав је садржај који је председник у вези са тим дијалогом понудио. Један део јавности је, оцењује, то доживео као пребацивање одлуке са доносиоца власти на друштво у целини.

Не знам колико наше елите познају Kосово, казала је, говорећи о учесницима дијалога.

Kосово је само једно од питања које муче друштво, наравно оно је кључно кад је реч о евроинтеграцијама и оно у том смислу јесте приоритетно питање, навела је, додајући да ЕУ не жели проблеме какве је имала са Словенијом и Хрватском и њиховом арбитражом – да земља са нејасним границама буде примљена.

Говорећи о проблемима грађана на Kосову, рекла је да ти људи имају ограничену слободу кретања, због проблема с пасошима, да тамо не могу да формирају Заједницу српских општина, да постоје и безбедносне претње, да се њихов живот одвија у отежаним околностима, а да су ти људи и медијски изманипулисани да би се у Београду и остатку Србије створила слика да је тамо другачије. Kаже да се на једном примеру види тај степен медијске манипулације – да поред Моста на Ибру, који је “вечити проблем”, на коме су дизане барикаде, постоје два још која функционишу за пешаке и саобраћај.

Глигоријевић се осврнула и на посете председника Вучића САД и Италији, констатујући да су информације које смо добили о тим сусретима само оне о протоколу, а да не знамо шта су биле теме разговора ни у Риму, ни са америчким потпредседником Мајком Пенсом.

Опозиција и београдски избори
Kоментаришући опозицију и идеју о њеном уједињењу пред београдске изборе, Глигоријевић наводи да не мисли да то мора да се деси, јер се ради о различитим опцијама и агендама.

Kонстатује да опозиција лута.

Тај сценарио је једном упалио, 5. октобра, али и тада није био СПО (у ДОС-у), подсетила је и додала да због тога желе једну колону.

Опозиционе странке морају да пронађу минимум оног заједничког око ког могу да се сложе, а да не буде то само да Вучић не ваља, навела је.

“После председничких избора утисак ми је био да су шансе (опозиције) за београдске изборе велике, сада ми више није јасно… Видим да се се кандидују естрадне личности, покрет који је основао Саша Јанковић у који је много наде полагано, као да је утихнуо… Имам утисак, не знам заиста, да тамо влада или расуло, или недостатак енергије и ентузијазма…И то је главни проблем опозиције… Овдашња опозиција нема веру у себе… Налазите се под притиском, не добијате реч у парламенту, прогањани сте у таблоидима, али дајте да вам то буде подстицај да седнете и промислите бољу тактику, бољу стратегију”, поручила је гошћа Новог дана.

 

Н1

Поделите:

1 коментар

 1. Негативне дискусије о Његовом предлогу су у реду али треба водити рачуна о следећем:
  Ову специјалну операцију су осмисличи елитни професионалци за психолошко ратовање из најбољих америчких тхинк-танк структура
  Овакве операције се припремају неколико година јер је улог огроман
  Оперативну подршку операцији “Дијалог о КиМ” (скраћено Дијалог) на највишем стратешком и на тактичком нивоу пружа специјална бригада за психолошке операције у Бондстилу која на располагању има све најбоље тренутно доступно
  Оперативну реализацију операције Дијалог у Србији спроводи оперативна група обавештајних служби Запада а она је веом богата јер је сачињавају обавештајни официри из САД, УК, Немачке, Француске, Данске,Норвешке, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Албаније, ткз. Независног Косова, … Њихов број је позамашан и према неким проценама реч је о хиљадама оперативаца. О значају операције Дијалог говори и чињеница да је већини прекинут одмор или је одложен до даљњег
  Руководилац операције Дијалог је амбасадор САД у оквиру тела које сачињвају амбасадори западних земаља
  Успех ове операције је и у функцији понижавања Русије јер ако све прође како треба Русија нема шта да тражи на Балкану јер ће јој последњи ослонац на Балкану окренути леђа што је додатан ветар у леђа промотерима и оперативцима ове операције која је једна од највећих психолошких операција у историји НАТОа.
  Не треба сметнути с ума да су издвојена средства за ову операцију изузетно велика јер прве процене говоре да ће се потрошити минимум 100 милиона евра само за пројекте подршке овом дијалогу у Србији у наредна три месеца (реч је превасходно о корупцији водећих чиновника српске администрације (неки државни секретари очекују да буду бољи барем за пола милиона евра а посланици и министри који су важни има и боље да прођу) али има пара и за НВО, “хуманитарне” пројекте сарадње, …. (представници водећих НВО су већ били на консултацијама где су им презентиране линије “помоћи” развоју људских права и дијалогу на Балкану)
  Медијска подршка је обезбеђена и оперативни центар западних амбасада за координацију медија у Србији има 24часовно дежурство. Главни и одговорни уредници су већ били на брифингу са стручним консултантима УСАИДа ради пружања подршке развоју медијских слобода😂
  Све структуре у Србији које могу да утичу на процес дијалога су у режиму појачаног надзора још од почетка ове године јер је мапирање појединаца и организација који могу да пруже отпор/подршку обављено још прошле године. Надзор комуникација преко телефона и интернета отвореном везом је скоро стопостотно. Једино су неки канали шифрованим везам колико толико ненадзирани.
  Сматра се да је Русија преокупирана другим ратиштима и да нема довољно капацитета да се супротстави интензивној и добро осмишљеној кампањи о било ком важном питању на Балкану. Догађаји у Црној Гори су показали да су значај/улога и капацитети Русије на Балкану прецењени. Пад Црне Горе у руке НАТОа је био финална провера капацитета Запада и Русије на Балкану. У циљу превенције ризика одређен број специјалаца-обавештајаца Запада за Русију је дислоциран у поједине балканске државе а кључни су у Београду. Иступања неких руских аналитичара говоре да се појединци у руским структурама већ мире са губитком позиција на Балкану јер су њихови захтеви да се унапреде капацитети супротстављања НАТОу на Балкану или игнорисани или одбијени
  Да је наведено тачно говори и неопходност покретача “унутрашњег дијалога” да добије благослов односно гаранције да неће да га оставе на цедилу ако настану проблеми у Србији. Сувише је тога у игри да се крене без крупних гаранција и благослова. У суштини руковање Вучића са подпредседником САД у Вашингтону је јавна изјава САД да се политика према Балкану неће мењати и да су очекивања да ће Трамп другачије поступити без основа.
  Полазне претпоставке које су гаранција успеха операције Дијалог су:
  Просечан Србин је недовољно интелигентан да се снађе у окружењу у коме је бомбардован информацијама које су противуречне па ће пригрлити најауторитативније иза којег стоји власт односно Он. Историја Србије је у суштини препуна тог рефлекса тако да су очекивања чуда без основа.
  Просечан српски интелектуалац је јадан и бедан спреман да се прода за мале паре (гаранција да ће учествовати у дијалогу за смешне хонораре јер је мото српског интелектуалца “принципи се не сипају у трактор и не плаћају рачуне”). Натпросечне карактерне интелектуалце ће средити маргинализацијом, пљувањем, медијским топлим зечевима на целокупно њихово стваралаштво,…
  Просечан српски политичар је најобичнији пилићар што ће рећи продана ситна лоповска/преварантска душа која ће се задовољити јећем и пићем. Дотични зна какав је ред па шефу странке испуњава сваку жељу а на оним испод себе се иживљава (што ће рећи пишки и каки када му се пружи прилика а пружа се свакодневно) јер народ који је њих изабрао за посланике не заслужује поштовање и политичаре са карактером.
  Кључне политичке фигуре у српском парламенту је лако убедити у било шта за одређену количину пара
  Просечни службеник српске администрације је слуђен реформама и спреман је на све само да му неко обећа да ће сачувати посао. Другим речима српска администрација има да учествује у Дијалогу певајући
  Безбедносне структуре углавном знају речено али кључни људи у процесу реформи у безбедносним структурама су бирани тако да буду довољно неспособни и свесни своје неспособности односно да само у режиму предлагача имају неку шансу да иоле успеју. Тако да ту неће бити озбиљних проблема.
  У медијима је већ све доведено под конац и новинари играју како им власник медија свира а више се не свирају српска кола већ западна и албанска музика
  Влада Србије је најмањи проблем јер већину у њој чине лобисти Западних интереса.

  На први поглед ситуација је безнадежна али у суштини није тако јер код ових операција најмања ситница може да доведе до њене пропасти. Рецимо негативан коментар Патријарха у овом тренутку није био очекиван тако да вероватно ремети неке потезе односно СПЦ ће се наћи у центру негативне кампање која ће бити покренута наредних дана.
  Један од разлога овог неубичајеног (лето, годишњи одмори) тренутка покретања дијалога је у исправној претпоставци да ће негативни коментари одмах да крену и да ће лето да их амортизује (годишњи одмор и пажња је смањена) а већ у другој половини августа крећу позитивне приче, билборди, плакати, јавни разговори, итд.
  На крају процеса дијалога биће створена медијска слика да је дијалог био фер и да је народ дао мандат Њему да одлучи како сматра да је најбоље.
  Оно што може да минира дијалог је:
  Да просечан српски бирач није толико глуп колко се претпоставља
  Да просечан српски интелектуалац и није толико јадан и бедан и да неће да се прода за ситне паре. Другим речима опасност је да просечан српски интелектуалац има карактер.
  Да надпросечни и карактерни интелектуалци имају капацитет и енергију да осмисле стратегију и тактику да доскоче и покретачу овог дијалога и његовим менторима
  Да у српској елити има мање пилићара него што се предпоставља
  Да је посланицима важније да их поштују бирачи, породица и комшије него да имају паре од подршке дијалогу
  Да патриотске странке имају већу способност да делују него што се то сада чини и да су досада стране агенте успешно завлачиле
  Да службеници у српској администрацији ипак имају неко достојанство
  Да се безбедносне структуре нису потпуно урушиле и да имају снагу да учине оно што им је уставна и патриотска обавеза а то је да ухапсе председника Вучића и саучеснке у кривичном делу велеиздаје
  Да Русија симулура слабост на Балкану и да је у стању да успешно парира Западу у једној оваквој психолошкој операции.
  У суштини игра је тек почела.
  Ово није крај већ почетак нечијег краја. Наредни месеци ће показати чијег.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here