Globus: Ana Brnabić – Vučićev jak, ali izazovan potez

Podelite:

Aleksandar Vučić povukao je jak, ali i vrlo intrigantan i izazovan potez kada je, kao novoizabrani predsednik Srbije, doneo odluku da novi premijer, tačnije premijerka Srbije bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave, 42.godišnja Ana Brnabić, piše hrvatski Globus.

Ana Brnabić će biti prva žena na funkciji premijera u istoriji te zemlje, usto i osoba koja se javno deklarisala kao gej, a pritom je i delimično hrvatskih korena – ne Hrvatica u punom smislu te reči, kako se to ovih dana pisalo u hrvatskim medijima, navodi Globus.

U tekstu se kaže da su svi sagovornici u Beogradu, pa i oni koji Aleksandru Vučiću nisu odviše skloni, rekli da je Vučićeva odluka da za novog premijera/premijerku Srbije izabere Anu Brnabić – “maestralna”.

List navodi da poznanici i prijatelji Ane Brnabić kažu da je njena prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana, matematički precizno rečeno, četvrtina njenih korena.

Hrvat je bio Anin deda po ocu, Anton. On je rođen u Staroj Baški na Krku. Po zanimanju je bio vojno lice. Kao mladić on se u Drugome svetskom ratu priključio partizanima, a posle rata je kao oficir, po činu potpukovnik, ostao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), prenosi Globus.

Aninu baku po ocu, Anton je upoznao u Užičkoj Požegi. Ona je poreklom iz Gorobilja kod Požege, gde i danas živi deo Anine porodice za koji je ona veoma vezana. Nakon što su se Anton i Anina baka po ocu venčali, njihov sin – Anin otac Zoran – došao je na svet 1950. godine.

Anina porodica nikada nije živela u Hrvatskoj. Anin otac Zoran završio je gimnaziju u Valjevu, a studije u Beogradu, gđe je nastavio da živi i radi. Anina je porodica uvek živela u Beogradu, a na Krk je išla tokom letnjeg odmora, osim 90-ih godina, kada je u Hrvatskoj trajao rat.

List prenosi reči dobre prijateljice Ane Brnabić, koja je o njoj rekla:

“Ana je Srpkinja, njena domovina je Srbija i ona uvek ističe da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu”.

Aleksandar Vučić odlučio je da Srbiju povede prema Zapadu, a na tom njegovom putu najčvršća karika biće mu upravo nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ako prođe izbor u parlamentu, navodi list.

 

 

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here