Глобусов инсајдерски извјештај из круга будуће СРПСКЕ ПРЕМИЈЕРКЕ ‘Не зову је узалуд жена змај, али Вучић њезиним именовањем само купује вријеме…’

Поделите:

Александар Вучић повукао је јак, али и врло интригантан и изазован потез када је, као новоизабрани (ускоро и новоустоличени) предсједник Републике Србије, донио одлуку да нови премијер – точније: премијерка – Србије буде досадашња министрица државне управе и локалне самоуправе, 42-годишња Ана Брнабић.

Ана Брнабић ће, наиме, бити – буде ли, за који дан, доиста изабрана (изгласована) на сједници Народне скупштине Републике Србије – прва жена на функцији премијера Србије у повијести те земље, усто и особа која се јавно декларирала као геј (што у релативно конзервативној земљи попут Србије звучи готово као знанствена фантастика), а притом је и дјеломице хрватских коријена – не Хрватица у пуном смислу те ријечи, како се то ових дана писало у хрватским медијима.

Ипак, моји ме колеге – српски новинари – упозоравају да су ова невиђена гужва и привидни каос око “аменовања” мандатарке Ане Брнабић у српском парламенту ипак помало исфорсирани, односно да се Александар Вучић ни у сну не би одлучио за Ану Брнабић кад не би био сигуран да ће проћи процедуру у српскоме парламенту.

И ето, нисам свој текст ни завршио, а на српским порталима је већ објављено да је Српска напредна странка снажно подржала одлуку Александра Вучића да Ана Брнабић буде изабрана за премијера – уз напомену (ограду) да сада слиједи “пребројавање” има ли она потребних 128 гласова за избор у Скупштини Србије. У случају да не би имала, ишло би се – наводи се – на нове изборе, иако су шансе за такво што објективно врло мале.

Иначе, сви моји суговорници у Београду, па и они који Александру Вучићу нису одвише склони, кажу ми да је Вучићева одлука да за новог премијера/премијерку Србије изабере Ану Брнабић – “маестрална”.

Како су ми детаљно описали знанци и пријатељи/пријатељице Ане Брнабић, њезина је права домовина ипак Србија, а не Хрватска, уз напомену да је за Хрватску везана – математички прецизно речено – четвртина њезиних коријена.

Хрват је, наиме, био Анин дјед по оцу, Антон. Он је рођен у Старој Башки на Крку. По занимању је био војно лице. Као младић он се у Другоме свјетском рату прикључио партизанима, а послије рата је као официр, по чину потпуковник, остао у Југославенској народној армији (ЈНА).

Анину баку (по оцу) Антон је упознао у ужичкој Пожеги. Она је подријетлом из Горобиља код Пожеге, гдје и данас живи дио Анине обитељи за који је она веома везана. Након што су се Антон и Анина бака (по оцу) вјенчали, њихов син – Анин отац Зоран – дошао је на свијет 1950. године.

Анина обитељ никада није живјела у Хрватској. Анин отац Зоран завршио је гимназију у Ваљеву, а студије у Београду, гдје је наставио живјети и радити. Анина је обитељ увијек живјела у Београду, а на Крк је ишла тијеком љетних ферија и годишњих одмора, осим 90-их година, када је у Хрватској трајао рат.

Добра пријатељица Ане Брнабић рекла ми је о њој:

– Ана је Српкиња, њезина домовина је Србија и она увијек истиче да је велики патриот, због чега се и вратила у земљу након шест година боравка у иноземству.

Александар Вучић одлучио је Србију повести према Западу, а на томе његову путу најчвршћа карика бит ће му управо нова предсједница Владе Србије Ана Брнабић. Јасно, ако прође избор у парламенту.

Један мој београдски суговорник близак српској мандатарки рекао ми је:

– С Аном Брнабић Вучић купује вријеме на свом путу, тј. на путу Србије, према Западу, односно према међународним, западним интеграцијама. Али то вријеме он неће моћи куповати унедоглед – то може ићи само до одређене временске точке, када ће Србија морати дефинитивно рећи у којем смјеру доиста иде: према Западу или према Истоку. Ана ће брод Србије искрено усмјеравати према Западу…

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here