Глумац у јавном регистру педофила?!

Поделите:

Јевтић је осуђен на 10 месеци кућног затвора због оптужби да је починио недозвољене полне радње над Л. K., који је у том тренутку имао 16 година

Док се у јавности расправља да ли у Србији треба да постоји јавни регистар педофила, они се осуђују на казне кућног притвора или обавезног лечења. Тако је недавно учињено с глумцем Гораном Јевтићем, ком је Основни суд у Сомбору изрекао првостепену пресуду и осудио га на десет месеци кућног затвора због оптужби да је починио недозвољене полне радње над Л. K., који је у том тренутку имао 16 година.

Организације које се годинама боре да буде формиран јавни регистар педофила за наш лист кажу да је израда таквог регистра више него неопходна и да би увид у њега требало да имају сви.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА већ неко време ради на пројекту у вези са јавним регистром педофила и силоватеља, који би требало да буде завршен у наредних месец дана, а тренутно се усклађује са законским одредбама.

– Пројекат јавног регистра педофила прикупљаће и обрађиваће пре свега податке из јавно доступних информација, али и из правоснажних судских пресуда, које спадају у информације од јавног значаја. Регистар ће бити онлајн и доступан свима. Поред имена, презимена и фотографије правоснажно осуђеног педофила биће и основни подаци о пресуди и висини казне. Адреса неће бити објављена, али ћемо објавити град и део града – каже за „Ало!“ Стеван Ђокић из Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА.
Он каже да ће сваки корисник моћи да се региструје на сајту и да ће приликом регистрације имати опцију да одабере свој део града или град.

– Kада педофилу или силоватељу истекне казна, а последње пребивалиште му је у делу града који је корисник изабрао приликом регистрације, систем ће послати мејл кориснику да се педофил налази на слободи – каже Ђокић и објашњава зашто је израда таквог регистра битна.

– Педофили и силоватељи могу да се подведу под групу психопата и социопата. То су особе на које никаква затворска санкција не утиче и, када би се нашле на слободи, врло брзо би починиле исто кривично дело – каже Ђокић.
Он истиче да је број педофила у порасту и да, иако полиција добро обавља свој део посла и изгреднике приводи правди, проблем настаје у правосуђу, јер преступници неретко добију само меру обавезног лечења.
– Ми из Центра сматрамо да лечење таквих људи не даје позитивне резултате. Исто тако, дешава се да педофили и силоватељи буду осуђени на кућни притвор и наногицу, што је, по нашем мишљењу, подсмевање жртви – изричит је Ђокић.
Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, која се бави спречавањем злоупотребе деце, истиче да свако има право да зна ко је потенцијална опасност за децу у њиховом граду.

– Ако знамо ко је порески дужник, зашто се крије ко је злостављао децу?! Шта чекамо, зашто не уводимо јавни регистар педофила? – пита Јурић.

Он наводи да су када је Тијана отета у Бајмоку била три човека међу осумњиченима, регистровани оптужени педофили и осумњичени за сексуално злостављање деце.
– Ни дан-данас не знамо ко су они, а вероватно су у контакту са децом у том месту.
Јурић истиче да је број педофила далеко већи од оног у регистру који води Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде. Међутим, име онога ко је осумњичен, а нема правоснажну пресуду не може да се упише у регистар.
– У регистру их је 96 људи, реално је тај број много већи. Посебан проблем је како се они контролишу када изађу из затвора. Њима је забрањено да посећују места где се окупљају малолетници, морају да обавесте повереника о промени пребивалишта, као и да се њему и

полицији јављају најкасније до 15. у месецу. Све је то без већег надзора – наводи Јурић, који сматра да би и недавно осуђени глумац требало да се нађе у регистру.

– Горан Јевтић треба да буде у регистру педофила уколико је правоснажно оптужен. Врло је симптоматично што су казне за педофиле на законском минимуму. Фондација ће ускоро спровести истраживања, када ћемо јавности предочити колико је било пресуда за ту врсту преступника и на које су казне осуђени – најавио је Јурић.

Педофила све више
Припадници групе „Стоппедофилијисп“ готово свакодневно откривају педофиле, који су након њихових објава често изложени само јавном линчу. Број преступника које ловци на предаторе „упецају“ на друштвеним мрежама поприличан је и углавном не стану пред лице правде.

– Основни циљ је да се на манијаке упозоре првенствено деца и родитељи, како би могли да се заштите – наводе из те групе, која делује широм Балкана и у својим редовима има десетак оперативаца.

Јавност је непријатно изненадила објава са њихове странице коју је „Ало!“ пренео у среду, у којој је двадесетдеветогодишњи Горан Милосављевић, наводно из Зајечара, слао ласцивне поруке особи која се представила као девојчица од 12 година.

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here