Гоати: Бојкот избора има смисла само ако пропадне договор о равноправним условима

Поделите:

Бојкот избора је оправдан једино ако опозиционе странке учине све да договором са владајућим странкама те изборе учине равноправним, али у томе не успеју, оценио је данас социолог Владимир Гоати.

Он је за агенцију Бета казао да ће избори бити мање легитимни, или чак нелегитимни ако владајућа коалиција не учини све да на изборима буде изражена стварна воља свих грађана Србије.

“Бојкот избора није добар, али уколико вас изборна процедура елиминише, дефаворизује, ако сте учинили све да претходним договорима о изборима учините те изборе равноправним, а нисте успели онда је он оправдан”, рекао је Гоати.

Гоати је оценио да ће ванредни парламентарни избори решити неке проблеме једино ако влађаућа коалиција има спремност да разговара, преговара и договара нове услове за изборе.

“Ако ви изборно тело сасечете на тај начин што онемогућите опозиционим странкама да дођу до људи медијима или било како друго, у том случају они који су неопредељени имаће свој утисак о томе да ли су избори демократски или не”, казао је он.

Гоати је додао да договор о условима избора зависи превасходно од владајуће коалиције и оценио да није сигуран да владајуће странке неће предложити да се разговара о условима за изборе.

“Уколико владајућа странка или странке намећу своје методе, обрасце неслушајући опозицију, тада није реч о демократским изборима и ти резултати не обавезују или мало обавезују грађане”, казао је Гоати.

Према његовим речима свака одлука опозиције да не изађе на изборе била би нелегитимна, знак да она није у стању да се супростави владајућој странци у околностима које су “разумне када је реч о једнакости кандидата, медијској промоцији јединх и других и то би онда било јасно”.

“Опозиција је за сада, судећи по емпиријским истраживањима, врло врло удаљена од владајуће позиције, а мислим да је равноправност између власти и опозиције претпоставка демократије, као и да немате унапред знаног победника. У овом моменту уситњена и разједињена опозиција не прави правог опонента владајућој странци”, закључио је Гоати.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here