Гојковић: Извршитељи се нагло обогатили, станове махом купују они и јавни бележници

Поделите:

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је неопходно да се донесе потпуно нови Закон о извршењу и обезбеђењу.

Гојковић је поднела и амандман на измене и допуне тог закона, којим би се дефинисало да власник не може остати без некретнине уколико му је дуг мањи од 5.000 евра, али да се то не односи само на комунални дуг, како је сада предложено, већ шире.

Гојковић је објаснила да се члан закона односи само на комуналне услуге, указујући да она тражи да исто правило важи за све веродостојне исправе.

“Није то епохалан дуг да би неко изгубио стан или кућу или било коју непокретност, и није у питању само комунална услуга, нити мислим да може по нашем уставном систему да се издвоји једна врста услуге”, рекла је Гојковић.

Она је навела да су дужници најчешће сиромашни грађани и да има оних који дугују јер су позајмили новац за лечење.

“Данас нека скупа ташна кошта неколико хиљада евра…Обичан човек није позајмио новац за скупу ташну или луксузно летовање, позајмио је јер му стварно треба. Не верујем да је ту само реч о избегавању плаћања комуналних услуга”, истакла је Гојковић.

Министарка правде Нела Kубуровић одговара да би, уколико би се то проширило на друге веродостојне исправе, био доведен у питање менични промет и привредно пословање, оцењујући да би дошло до злоупотребе.

“Неко би издавао више меница за износ обезбеђења од 5.000 евра и самим тим себе заштитио да не може да се спроведе извршење на његовој непокретности или исто тако код издавања чекова”, рекла је Kубуровић.

Гојковић је позвала министарку да размисли о њеном амандману, јер, како каже, ситуација која би еветнуално настала у привреди, могла би да се реши тако што би се члан односио на физичка лица.

“Мислим да има простора да се дода ‘на сва дуговања до 5.000 евра физичких лица’. Онда нећемо имати проблем са банкарским гаранцијама”, објаснила је председница скупштине.

Kоментаришући понашање извршитеља у Србији, Гојковић је рекла да су они који су први отворили канцеларије постали изузетно имућни.

“Једни исти пронашли су начин да имају извршитељске канцеларије по целој Србији”, приметила је Гојковић и додала да, према њеним информацијама, данас станове купују углавном извршитељи и јавни бележници.

То је, како каже, посебан сој и слој људи у друштву који се нагло обогатио.

“Што се тиче понашања извршитеља и начина продаје станова, не знам шта да вам кажем”, рекла је Гојковић.

Она је истакла и да је дошло време да почне да се ради на новом закону о извршењу и обезбеђењу, јер је, каже, пракса показала да има што шта да се поправи.

Измене које би требало да спрече корупцију

Подсетимо, измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, које је министарка правде јуче образлагала у Скупштини Србије, између осталог предвиђају следеће:

– да се као купац не може појавити јавни извршитељ, његов заменик, помоћник или члан породице до четвртог степена сродства;

– да ће се од 1. јула 2020. јавно надметање за продају непокретности организовати искључиво преко електронског надметања;

– износ који се на име извршења одбија од плате може да износи до половине зараде, а уколико је реч о минималној заради извршење не сме бити веће од њене четвртине. Ако је прописано извршење на пензији, одбитак може бити до њене трећине, односно до четвртине ако је пензија минимална;

– да се једина непокретност физичког лица не може продати ради намирења потраживања из комуналних услуга уколико је дуг мањи од 5.000 евра.

Аутор: Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here