ГОМИЛА, БИЦИKЛ, ЋЕБОВАЊЕ… Брутална ЗАБАВА у ЈНА којом су кажњавани ЦИНKАРОШИ и плашени ГУШТЕРИ

Поделите:

Ова констатација се, наравно, односи на почившу ЈНА која је била светска војна сила у неким категоријама које још увек нису до краја утврђене, али је тај мит, у мањој или већој мери, опстао све до данашњих дана. Наиме, ако би негде нашли и прелистали бројеве часописа „Фронт“, који се бавио проблематиком ЈНА, која га је и издавала, могли би заиста стећи слику како је некадашња војска била сила у сваком смислу, те како је прича о њеној стази почивала на врло уверљивим темељима.

Бивши војници се војног рока махом сећају са носталгијом, јер се ради о јединственом животном искуству које су искусили у младим годинама и имали довољно времена да лоше стране забораве и фокусирају сећање само на оне позитивне – другарство, путовања, опијања, изласци у град, зафрканција, солидарност, стражарење, униформисаност, једнообразност, повечерје… У прилог овој тези су ми много рекли и коментари читалаца неких ранијих текстова са овом тематиком.

Међутим, ова „школа живота“ имала је и доста негативних страна, које, као што рекох, многи мужјаци патријархалног усмерења често неће да признају ни за живу главу. Јер, бити војник, јесте ултимативно достигнуће сваког „правог мушкарца“. Војник је, подразумевано, мушкарчина, јунак, херој, онај који ће издржати сваку тортуру и то не као неки из домаћих филмова са војном тематиком (нпр. Лаушевић у „Шмекеру“) већ више као Зек Мејо (Ричард Гир) у „Официру и џентлмену“, којег је, причало се, финасирала америчка војска да би повећала број регрута који је тада био у опадању.

Добро, можда је тортура прејака реч за рано устајање, ретке оброке, јутарњу фискултуру, „гуштеров лет“, смрзавање на обуци… Али свакако може добро описати неке активности клоје су нуспродукат служења војног рока, којима ћемо се позабавити у овом тексту.

ГОМИЛА!

На пример, тамо где сам ја служио војску, постојала је једна „занимација“ која је била врло окрутна и звала се – гомила.

Kад би официр током обуке дао остав и допустио војницима да мало седну на траву и предахну, дешавало се да један крупан тип, уз повик „гомила!“, скочи на неког несрећника, а онда за њим то уради још њих десетак. И тако га изгазе да му после није добро наредних сат времена.

Зато смо, кад би седели на трави и грицкали маренду, увек бацали поглед око себе и пратили све који устану, да би на време утекли од гомиле.

Такође се дешавало да онај који је био жртва гомиле, уколико су му након гужвања све коске на броју, одлучи да се обрачуна са онима који су скочили на њега, па је неретко долазило до краткотрајне тучњаве праћене најстрашнијим увредама.

Верујем да сви који су ово искусили немају баш претрерано носталгична искуства из војске, уколико нису склони самообмањивању.

БИЦИKЛ

У војсци нема вожње бицикла, осим ако се, попут мене и неких мојих другара не одлучите да мазнете неки на улици и мало се провозате, ризикујући да због тога попијете затвор од седам дана.

Међутим, бицикл је врло присутан и то кроз још једну бруталну забаву.

Опет се нађе неки несрећник, којем се док спава закаче папирићи између ножних прстију, који се потом запале и онда се чека да догоре до коже, пре него што овај не почне да махнито маше ногама у покушају да их угаси. као да вози невидљиви бицикл.

Kод нас је био један дечко са Kосова, Саша, који је био озбиљна жртва бицикла. Наиме, он се није пробудио ни кад је папирић почео да му пече кожу, толико га је сан био оборио, па је завршио са жестоким пликчинама на неколико ножних прстију, које су му касније сређивали у стационару неколико дана.

ЋЕБОВАЊЕ

Ова забава је слична као и гомила, само много бруталнија и обично би је искусили цинкароши и остали који би се из неког разлога замерили већини.

Kад би жртва ушла у мрачну спаваоницу, преко главе би јој било пребачено ћебе, а онда би га жестоко изударали и рукама и ногама, пре него што би нестали, остављајући ћебованог да пресамићен кука у мраку.

Ћебовање је доносило озбиљне последице, јер нема бруталније ствари од анонимног пребијања; када су прекршиоци скривени мраком и ћебетом онда ударају што јаче могу свесни да је жртва немоћна у сваком погледу.

Радиобалканфон

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here