Google ради на вештачкој интелигенцији за америчке дронове

Поделите:

АМЕРИЧКИ медији пишу да је Google закључио партнерски уговор са Министарством одбране САД у складу са којим ће за потребе Пентагона „развијати вештачку интелигенцију“.

        Војни врх САД жели, поред осталог, вештачку интелигенцију способну да анализира снимке које праве беспилотне летелице.

        Реч је о пројекту Maven који треба да обезбеди и препознавање транспортних средстава и других објеката. Са коришћењем „38 различитих параметара“.

        Од Google се очекују и решења која ће побољшати „праћење кретања људи уз помоћ дронова“.

        Агенција Пентагона за перспективне пројекте (DARPA) током наредне године радиће на вештачкој интелигенцији „максимално сличној људској“.

        Радиће то у оквирима пројекта L2M (Life Learning Machines – „Машине за бесконачно обучавање“). Амбиције су заиста велике: самостално доношење одлука, брзо реаговање на промене у околини, меморисање резултата својих претходних дејстава и оријентација и према њима у даљем функционисању.

        У Пентагону су уверени да је простор за војну примену такве интелигенције „практично неограничен“.

        DARPA намерава да докаже да ће њене „паметне машине“ бити у стању да чине и оно за шта их човек није испрограмирао.

        Зато ће се пројект L2M ослањати на пет принципа.

        Први: стално самообучавање „паметних машина“ у целом периоду коришћења без човековог уплитања.

Пуковник Роберт Ворк

        Други: адаптација на нове ситуације са коришћењем целокупног свог претходног искуства.

        Трећи: машине морају бити у стању да филтрирају информације и сигнале и да се фокусирају само на оно што им је потребно за достизање циља.

        Четврти: машине не смеју бити претерано креативне у решавању сложених техничких задатака.

        Пети: машине морају имати ограничену самосталност да своје „ембриона разума“ не би злоупотребљавале.

        Фактички постоји шесто правило: човек увек мора имати могућност да се умеша и да нешто преусмери или онемогући.

        Један од идеолога масовне војне примене вештачке интелигенције у САД је пуковник Роберт Ворк који је заменик министра одбране. Он је у своје време разрадио концепцију комбиноване битке будућности – Multi-domain battle.

        Ворк је и аутор књиге „Трећа противтежа“ (Third offset strategy) у којој се бави америчком војном супериорношћу над Русијом и Кином.

        Он је аутор и монографије „20YY: припрема за рат у епохи робота“. Међутим, да је он обични љубитељ научне фантастике – не би остајао на положају заменика министра одбране САД.

        У априлу 2017-те је бази америчких маринаца Кемп-Пендлтон одржана демонстрација тестирања око 50 нових војних технологија. Виђене су роботизоване борбене платформе без посаде које су достављале муницију маринцима, али и самостално отварале ватру на противника.

        Главни организатор те демонстрације био је управо Ворк, а он координира и деловање експерименталног центра за космичке операције (JICSpOC) који ради на оптималном повезивању војних и комуникационих сателита САД у случају рата на земљи и(ли) космосу са технолошки развијеним противником.

        Страни војни експерти су скептични поводом амбиција DARPA на плану вештачке интелигенције. Сматрају да се у тој области ништа велико неће догодити још годинама.

        Неки чак сматрају да у свему постоји намера да се главни војни конкуренти обману. Као што је било са Регановим „Ратом звезда“.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here