Горан Јешић: Одлука о бојкоту донета из лењости и неспособности да организујемо контролу избора

Поделите:

Функционер Демократске странке (ДС) Горан Јешић изјавио је да је одлука ДС да бојкотује изборе донета “стихијски и неорганизовано” и оценио да се бојкотом “даје пуномоћ” председнику Србије и владајуће Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да наредне четири године “ради шта хоће”.

“Никада бојкот избора није дао резултате, ни онај 1997. године у којем смо учествовали, нити ће то бити случај са бојкотом предстојећих избора, који су иначе само припрема за наредне председничке изборе. Садашњи изборни услови слични су онима које смо имали за време Милошевићевог режима, дакле, недемократски. Али, одлука о бојкоту донета је стихијски и неорганизовано. Немам друго објашњење него да је то учињено из наше лењости и неспособности да организујемо контролу тих избора”, рекао је Јешић за портал Аутономија.

Према његовим речима, аргумент опозиције да Александар Вучић треба да ослободи медије је “потпуно ирационалан”, јер се то од Вучића “не може очекивати никада”.

Јешић је рекао да је опозиција, уместо да их бојкотује, могла да направи озбиљну контролу избора, први пут после 2000. године, и да већ то вече након гласања изађе са хиљадама записника и покаже грађанима да избори нису били регуларни.

“А чак и под оваквим условима опозиционе странке освојиле би сигурно око 60 мандата у парламенту и тада бисмо могли да објавимо бојкот рада тог сазива док се не исправе изборне преваре. Тиме бисмо ојачали и нашу преговарачку позицију о изборним условима, не само ка унутра него и ка споља, јер бисмо тад имали јачи легитимитет да радикализујемо то питање и пред Европском унијом”, навео је Јешић.

Додао је да ће, због бојкота, ДС по први пут у историји бити ванпарламентарна странка, што ће бити ударац на партијску инфраструктуру.

Јешић наводи да мисли да је одлука ДС-а о бојкоту избора дефинитивна и оценио да ће странка због тога бити “у дебелом проблему”.

“Има и једна велика разлика између данашњих позива на бојкот и одлуке о бојкоту из 1997. године: тада је опозиција имала власт у шездесетак градова и општина у Србији, дакле није се губио капацитет за даљу политичку борбу. А сада ћемо имати ситауцију да ће ДС дан након избора морати да напусти страначке просторије у свим општинама и градовима. То није проблем за Двери и за Ђиласову политичку организацију, ни за Јеремићеву странку – јер они и немају инфраструкуру, они приватно финансирају неке своје просторе. Дакле, ДС јако пуно губи, а реално бојкотом ништа неће остварити”, навео је Јешић.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here