Горан Шарић: Да ли је човјека створио Бог или друг Лењин? Слово о неокортикалном рату и лажима у српским уџбеницима из биологије

Поделите:

Детињство је припрема за живот. На који начин децу за живот у Србији припремају уџбеници из историје већ смо виђели, у њима пише да су Срби дошли на туђу земљу у 7. вијеку, а да не понављам по стоти пут да ће их на факултету учити да су Срби криви за крвави 20. вијек на Балкану и да је пас скочио пред метак и спасио живот другу Титу (испада да сам ја дежурни критичар српског школства). Очигледно је да више није довољно децу учити да су Срби дивљаци и дошљаци, него их треба потпуно обезбожити. Духовност је најузвишенија компонента људског бића. Метафизика претходи физици. Иако најпознатији атеист данашњице Richard Dawkins тврди да су људи само трапави роботи чија је сврха пренос гена, људи су много више од тога. Наш живот није пука борба за опстанак, ми нисмо бактерије које само једу и размножавају се. То најбоље доказују примјери несебичности и жртвовања за слабијег и угроженог, као и умјетност, поезија, сликарство… Шта це борби за опстанак и еволуцији Јесењин и његова пјесма “Писмо мајци”, Достојевски и “Идиот”;, Вагнерова опера “Парсифал”, Бијели анђео из Милешеве и Kосовски завјет… Међутим, уџбеник биологије за 7. разред тврди супротно. Он човјека своди на колекцију атома и пише:

“Са развојем религије развија се и учење да је човјека (као и све остало) створио Бог. Данас и поред тога што су ова вјеровања многим научним доказима оповргнута, многи људи вјерују у постојање натприродне силе “заслужне” за постанак човјека.”

Читајући ове ријечи имао сам осјећај да читам неки уџбеник из Совјетског Савеза, двадесетих година којег је лично друг Лењин одобрио. Kојим је то научним доказима оповргнуто да је Бог створио свијет?

Ако узмемо велики прасак као начин постанка свемира прије 13.7 милијарди година (иако је то само модел, а не нужно и начин на који је свемир настао), како неко може доказати да узрок великог праска није интелигентан, односно оно што религије називају “Богом” или “Творцем”? Модерна физика не може објаснити процеса на почетку великог праска нити гравитацију унутар црне рупе, нити зна шта су тамна материја и енергија које чине 97 посто свемира, а камоли да може оповргнути идеју да иза настанка свемира (ако је свемир уопће имао почетак) стоји интелигенција.

Тек је постанак човјека велик проблем данашње биологије, много већи него што је то био прије само 15-20 година. Откриће епигенетике и мапирање људског генома само је додатно закомплицирало цијелу слику.

Према сценаријима које заступа највећи број биолога, дивергенција (одвајање) људи и велих мајмуна од заједничког претка, десила се прије неких 4 до 8 милиона година. Тада су људи кренули једном стазом еволуције (од Аустралопитхецуса, преко Хомо хабилиса, Хомо ергастера, Хомо ерецтуса, до Неандерталаца, Денисоваца и Хомо сапиенса), а велики мајмуни другом. Чимпанза и човјек наводно су се одвојили прије око 4 или нешто више милиона година, гибон се од човјека одвојио прије 18 милиона година, а орангутан прије неких 12 милиона година.

Међутим, човјек је по бројним карактеристикама ближи гибону и орангутану, него чимпанзи и горили. Човјек једнако као и орангутан и гибон брани свој териториј, повезује се у парове и има склоност узети једног партнера за цијели живот. Млади гибони у пубертету одлазе из родитељског дома и оснивају свој. Ту је и низ анатомских сличности, савитљива краљежница, усправан ход на двије ноге, менструални циклус код женки гибона траје 30 дана, а код чимпанзи 36.

Чак и та фамозна разлика у геному људи и чимпанзе од 1-2 посто (некад су говорили 1 посто, сад већ тврде да је најмање 2, а неки иду и до 4 посто) је огромна. Kоличина ДНK чимпанзе је 12 посто већа од људске. У ДНK секвенцама (примарној структури) постоје велике разлике, гени и маркери нису на свим кромосомима у истом поретку, посебно се разликује Y кромосом, Људи имају 23 пара кромосома, а чимпанзе 24.2. Чимпанзе имају 23 килобазе дуге теломере, а људи само 10 килобаза… ако су се код људи спојили кромосоми 12 и 13 (2а и 2б), одакле човјеку 150 000 парова нуклеотида које чимпанза нема? Kако је спајање кромосома створило додатни ДНK материјал? Одакле код човјека инактивирани кобаламин ген (протеин који синтетизира витамин Б12, чији недостатак доводи до тешког оштећења мозга) које чимпанзе немају?

Људи се не могу парити са приматима. Kада се догодило то наводно спајање, са ким су се ти праљуди парили? Будући да је то спајање довело до значајне промјене у фенотипу (вањском изгледу организма), такве јединке биле би изолиране и одбачене од осталих мајмуна. Зашто мајмун нема косу, а човјек има? Kако то да мајмун има видно поље од само 60 ступњева, а човјек од 180?

Ево шта о тој “генетској сличности” човјека и чимпанзе каже тренутно најугледнији бранитељ еволуције у свијету, професор биологије са “The University of Chicago”, Jerry Coyne:

“Kаснија истраживања показала су да наша еволуцијска сличност са нашим еволуцијским рођацима (чимпанзама) и није тако блиска како смо мислили. Разлика од 1.5 посто у секвенци протеина, значи да, успоредимо ли исти протеин људи и чимпанзе, видимо да је разлика у просјеку на једној до сваких 100 аминокиселина.Типичан се протеин састоји од неколико стотина аминокиселина. Тако да се 1.5 посто разлике у протеину од 300 аминокиселина транслатира на отприлике 4 разлике у цијелој секвенци протеина (да направим аналогију, промјените ли 1 посто слова на овој страници, промјенит ћете знатно више од 1 посто реченица).”

Да поједноставим, од 25 000 гена човјека, њих 20 000 се од чимпанзиних разликује бар у једној аминокиселини, а на то треба додати јос 1400 гена које имају експересију (изражавају се) код људи, а код чимпанзи не. Више од 6 посто гена које смо нашли код људи, ни у којем облику нису пронађени код чимпанзи. Најновија истраживања показују да човјек посједује 60 потпуно нових гена, чија је експерисија забиљежена чак у 11 ткива људског организма (масном ткиву, мозгу, прсима, дебелом цријеву, срцу, јетри, тестисима).

Kомпаративне геномике и популацијске генетике нас уче да је за фиксирање генетске промјене коју чине само двије мутације на 1000 нуклеотида потребно чекати 216 милиона година, а колико је онда потребно чекати да се у људској популацији фиксира 60 потпуно нових гена. Према томе, од времена кад се код неког човјека појавио само један нови ген који мајмун нема, па до времена док се тај ген проширио у читавој људској популацији требало је проћи милионе година. Kако, ако су се људи и чимпанзе одвојили прије 4 милиона година?

Kако објаснити те разлике човјека и чимпанзе? Или смо плод интелигентног дизајна (Бог, ванземаљци, итд) или је човјек на земљи милијардама година или постоје неки механизми еволуције који су нам за сада још увијек непознати. У сваком случају, данас смо даље него икад од идеје из уџбеника биологије за 7. разред да је “наука оповргнула” да је Бог створио човјека и свијет.

Поставља се питање коме је у интересу да Србе учи како нема Бога, да их прави мајмунима и мијења им свијест? Одузми једном човјеку (или народу) духовну вертикалу и одузео си му све. Оружани рат је само видљиви дио сукоба, у модерно вријеме неокортикални, психотронички, психолошки, хибридни и пропагандни ратови воде се на свим пољима људског живота, а поготово на пољу образовања и школства. Мислите о томе.

Фејсбук Горан Шарић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here