ГОРИ БРИСЕЛ – ПОСЛЕ ПАРИЗА, ХАОС СЕ ШИРИ ЕВРОПОМ

Поделите:

Бриселска полиција употребила је водене топове и сузавац како би зауставила учеснике протеста против високих пореза и трошкова живота, који су камењем гађали канцеларију премијера Шарла Мишела.

Више десетина људи је ухапшено, док су два полицијска возила уништена током протеста који су почели мирно, али су постали насилни када су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон, наводи Ројтерс.

 

АП додаје да је полиција гађала воденим топовима учеснике протеста, који су покушали да приђу згради владе и канцеларијама у центру Брисела и почели да бацају камење на барикаде.

Око 300 људи учествовало је у протестима познатим по томе што њихови учесници носе „жуте прслуке“, процењује портпаролка градске полиције.

Како додаје, полиција је ухапсила око 60 особа због ометања јавног реда, а већина њих је носила предмете који се сматрају опасним, као што су жилет и бибер-спреј.

Неки су задржани у притвору и јер су носили гасне маске или маске за скијање и роњење, што је полиција видела као знак да учесници протеста очекују да буде употребљен сузавац.

Претходно је више десетина учесника протеста, обучени у „жуте прслуке“, блокирало градске улице и изазвало хаос у саобраћају.

Белгијски премијер Шарл Мишел рекао је да је спреман да разговара с појединим лидерима протестног покрета.

Блокаде путева забележене су и у близини града Шарлрое, удаљеном око 60 километара јужно од Брисела.

Поделите:

1 коментар

  1. Iz teksta ispada da je krivično delo nositi gasnu masku jer je to dokaz da se želiš zaštiti od bojnih gasova koje bi policija, eventualno, mogla koristiti!?? I takav pravni stav na Zapadu, onom koji sebe smatra postojbinom demokratije i građanskih sloboda, smatra se legitimnim.
    Ne znam kako se u srpskom pravosuđu gleda na ovo pitanje ali znam da u Srbiji, zatvorenicima, na primer, koji pokušaju beg iz zatvora, ne može za to da se sudi, jer je sasvim prirodno da svako ljudsko biće, pa bio on i robijaš, hoće za sebe slobodu! Kažnjivo je jedino ako prilikom tog bega počini nova krivična dela.
    Na istom tom Zapadu, postojbini demokratije i građanskih prava, kako oni sami za sebe tvrde, pokušaj bega jeste novo krivično delo, samo po sebi!
    Razmislite o ovome.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here