Гори и од Руса: Ово је најпијанија нација света

Поделите:

С годишњом конзумацијом од 18.2 литара чистог алкохола по глави становника, Литванци су надмашили чак и Русе и Белорусе, показали су подаци Светске здравствене организације (WХО).

“За то је углавном крив литвански песимизам. Живот овде није толико лош, али такав нам је карактер, тугу утапамо у алкохолу”, рекао је један психолог.

Влада, оптерећена високом друштвеном ценом алкохолизма, покушава томе да стане на крај забраном рекламирања алкохолних пића и високим порезима и трошаринама.

Борба против алкохолизма једно је од кључних предизборних обећања које је сељачко-зелену коалицију прошле године на опште изненађење свих довело на власт.

Још 1998. влада је усвојила стратегију којом је намеравала да смањи конзумацију алкохола за 25 одсто, али је конзумација у стварности до данас порасла за 130 одсто.

Недавно је усвојен закон којим се праг за легалну конзумацију алкохола подиже с 18 на 20 година. Да ли ће та мера уродити плодом, остаје да се види.

У Литванији су 2015. године 732 особе умрле од опијања, већином мушкарци, а пијани возачи су убили 76 људи на улици. То су запањујући подаци за земљу од само 2.8 милиона становника.

Многи тврде да су осим законских рестрикција за ублажавање проблема алкохолизма неопходни и други облици помоћи.

Медицинска помоћ за зависнике од алкохола у Литванији је и даље ретка, неопходни лекови нису на листи оних које финансира држава, а у целој држави постоји само пет центара за рехабилитацију зависника.

 

 

 

Б92

Поделите:

3 Коментари

  1. За пијанице, Руси кажу “Пије као Фин” – за њих су Финци пример за то. Највише пију мучени Енглези, посебно жене. А пиво – па зна се, Немице.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here