Говор који је уздрмао Ујединиене Нације

Поделите:

Потпредседник 28. Јуна Мило Дубак одржао је данас говор у Уједињеним Нацијама у Женеви где је оштро осудио противзаконито НАТО бомбардовање Југославије једну недељу пре двадесетогодишњице ове трагедије. На 40. заседању савета за људска права где се разговарало о расизму, дискриминацији и ксенофобији, говор господина Дубака изазвао је бурне реакције након што је истакао апсурдну позицију Црне Горе при НАТО савезу рекавши: “Разликујем се овде данас по томе што сам једини говорник који долази из земље која је фактички саму себе бомбардовала”. Наставак свог говора искористио је како би истакао штетно деловање осиромашеног уранијума који је донео “деценије патње”.
Закључио је говор рекавши да ће 28. Јун искористити свој специјални консултатитвни статус при Уједињеним Нацијама како би започео амбициозан пројекат који ће се фокусирати на три главна принципа и осигурати пут напред: правду, помирење и превенцију. Мултиетнички и мултирелигиозни пројекат трајаће неколико месеци и истраживаће последице бомбардовања и њене ефекте на регион данас. Овај подвиг тражи подршку међународне заједнице а кулминираће специјалном седницом коју ће предводити 28. Јун у Женеви и Њујорку.
Цео говор можете прочитати овде:
Поштована председавајућа,
Велика ми је част да данас будем овде као представник 28. Јуна и поделим наше анализе о томе како се борити против многих видова верске дискриминације на Западном Балкану.
Kао прво и најважније, регион мора да се помири са прошлошћу пре него што храбро закорачи у заједничку будућност. Ове недеље, 24. марта, представља 20 година од НАТО бомбардовања Југославије – дан који је зацртан у мом сећању. Био сам ученик четвртог разреда основне школе када је ракета са осиромашеним уранијумом погодила мој родни град Беране у Црној Гори. Сирене су звониле док су моји другари и ја покушавали да се сакријемо од стакла које је пуцало на прозорима учионице, чекајући да нас родитељи покупе из школе.
Данас је Црна Гора део НАТО пакта а ја могу слободно да саопштим да сам овде једини говорник из земље која је бомбардовала саму себе. Генерални Секретар НАТО-а Јенс Столтенберг недавно је саопштио да смо бомбардовани “за наше добро” као и да је чланство у алијанси која је бомбардовала моју школу у нашем интересу.
Штагод да је разлог, једна ствар је сигурна, да би Западни Балкан ишао напред, интернационална заједница мора подржати и предводити мултиетничка решења.
Моја организација намерава да покрене пројекте који ће трајати неколико месеци, у којима ћемо користити наш специјални консултативни статус при савету за економска и социјална питања, како би се фокусирали на три битна принципа који ће осигурати заједнички пут напред: Истина, Помирење, Превенција. Надамо се да ће нас у томе максимално подржати Интернационална Заједница.
На крају, желим још једном да се осврнем мом детињству. Ф16 Фалкони који су бомбардовали моју основну школу могу достићи импресивне висине од 15 000 метара, и одатле без савести и консеквенца могу бомбардовати земљу испод не марећи за потенцијални бол и птању коју ће изазвати у генерацијама које надолазе. Међутим, Православци, Kатолици и Муслимани ће се сложити у једној ствари, чак и достигавши највише висине, авион и даље лети далеко испод Бога и још даље од правде. Данас, 20 година након ове трагедије, морамо урадити много боље.
Хвала Вам

sećanje na nato bombardovanje u ujedinjenim nacijama
Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here