Govor koji je uzdrmao Ujediniene Nacije

Podelite:

Potpredsednik 28. Juna Milo Dubak održao je danas govor u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi gde je oštro osudio protivzakonito NATO bombardovanje Jugoslavije jednu nedelju pre dvadesetogodišnjice ove tragedije. Na 40. zasedanju saveta za ljudska prava gde se razgovaralo o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji, govor gospodina Dubaka izazvao je burne reakcije nakon što je istakao apsurdnu poziciju Crne Gore pri NATO savezu rekavši: “Razlikujem se ovde danas po tome što sam jedini govornik koji dolazi iz zemlje koja je faktički samu sebe bombardovala”. Nastavak svog govora iskoristio je kako bi istakao štetno delovanje osiromašenog uranijuma koji je doneo “decenije patnje”.
Zaključio je govor rekavši da će 28. Jun iskoristiti svoj specijalni konsultatitvni status pri Ujedinjenim Nacijama kako bi započeo ambiciozan projekat koji će se fokusirati na tri glavna principa i osigurati put napred: pravdu, pomirenje i prevenciju. Multietnički i multireligiozni projekat trajaće nekoliko meseci i istraživaće posledice bombardovanja i njene efekte na region danas. Ovaj podvig traži podršku međunarodne zajednice a kulminiraće specijalnom sednicom koju će predvoditi 28. Jun u Ženevi i Njujorku.
Ceo govor možete pročitati ovde:
Poštovana predsedavajuća,
Velika mi je čast da danas budem ovde kao predstavnik 28. Juna i podelim naše analize o tome kako se boriti protiv mnogih vidova verske diskriminacije na Zapadnom Balkanu.
Kao prvo i najvažnije, region mora da se pomiri sa prošlošću pre nego što hrabro zakorači u zajedničku budućnost. Ove nedelje, 24. marta, predstavlja 20 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije – dan koji je zacrtan u mom sećanju. Bio sam učenik četvrtog razreda osnovne škole kada je raketa sa osiromašenim uranijumom pogodila moj rodni grad Berane u Crnoj Gori. Sirene su zvonile dok su moji drugari i ja pokušavali da se sakrijemo od stakla koje je pucalo na prozorima učionice, čekajući da nas roditelji pokupe iz škole.
Danas je Crna Gora deo NATO pakta a ja mogu slobodno da saopštim da sam ovde jedini govornik iz zemlje koja je bombardovala samu sebe. Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je saopštio da smo bombardovani “za naše dobro” kao i da je članstvo u alijansi koja je bombardovala moju školu u našem interesu.
Štagod da je razlog, jedna stvar je sigurna, da bi Zapadni Balkan išao napred, internacionalna zajednica mora podržati i predvoditi multietnička rešenja.
Moja organizacija namerava da pokrene projekte koji će trajati nekoliko meseci, u kojima ćemo koristiti naš specijalni konsultativni status pri savetu za ekonomska i socijalna pitanja, kako bi se fokusirali na tri bitna principa koji će osigurati zajednički put napred: Istina, Pomirenje, Prevencija. Nadamo se da će nas u tome maksimalno podržati Internacionalna Zajednica.
Na kraju, želim još jednom da se osvrnem mom detinjstvu. F16 Falkoni koji su bombardovali moju osnovnu školu mogu dostići impresivne visine od 15 000 metara, i odatle bez savesti i konsekvenca mogu bombardovati zemlju ispod ne mareći za potencijalni bol i ptanju koju će izazvati u generacijama koje nadolaze. Međutim, Pravoslavci, Katolici i Muslimani će se složiti u jednoj stvari, čak i dostigavši najviše visine, avion i dalje leti daleko ispod Boga i još dalje od pravde. Danas, 20 godina nakon ove tragedije, moramo uraditi mnogo bolje.
Hvala Vam

sećanje na nato bombardovanje u ujedinjenim nacijama
Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here