Грабар-Kитаровић: Хрвати и Албанци су браћа по оружју

Поделите:

Она је поручила да ће Хрватска наставити да подржава процес европске интеграције Албаније, преносећи своја искуства и знања стечена на властитом европском путу

„Хрватска снажно подржава европску интеграцију Албаније и поздравља напредак који је до сада постигла у испуњавању критеријума неопходних за чланство у Европској унији“, изјавила је у албанском парламенту председница Kолинда Грабар-Kитаровић, пренео је Вечерњи.хр.

„Kао земља енергичних и марљивих младих људи, Албанија има изврсне изгледе“, рекла је председница другог дана званичмне посете Тирани где се састала с председником парламента Гранитом Руцијем.

Она је такође искористила прилику да честита албанској страни на одлуци Европског савета о отварању приступних преговора у јуну 2019.

Она је поручила да ће Хрватска наставити да подржава процес европске интеграције Албаније, преносећи своја искуства и знања стечена на властитом европском путу.

„Треба да наставиммо да заједно радимо како бисмо успоставили још бољу сарадњу, као земља с геостратешким положајем, Албанија ће имати све значајнију улогу у југоисточној Европи. Хрватска се радује даљем јачању својих стратешких односа с Албанијом“, поручила је Грабар-Kитаровић.

То ће, како је истакнула, придонети позитивним процесима у суседству, како у виду стабилности и сигурности, тако и у побољшању господарске сигурности.

„Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога да учине“, рекла је председница.

Она је поновила да Хрватска придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

„Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознао“, рекла је председница.

У свом се говору осврнула и на „трајно и нераздвојно пријатељство“ између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву.

„Албанија је била наш пријатељ када нам је било потребно“, рекла је и подсетила на бројне Албанце који су се борили у Домовинском рату.

„Били смо дословце браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и верујте ми – Хрватска то неће заборавити“.

Грабар-Kитаровић је рекла и да је Хрватска, земља на раскршћу хришћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

„Албанци су у потпуности интегрисани и цењени припадници хрватског друштва (…) како воле и поштују Хрватску, а истовремео су поносни и родољубиви Албанци, сјајан су пример позитивног утицаја на односе наших земаља“, рекла је је председница Хрватске, подсетивши на заједницу Арбанаса код Задра која тамо обитава од 18. века.

Такође, подсетила је да пријатељство између две земље сеже још у доба када су Далмација и Албанија биле под влашћу Венецијанске Републике и у том контексту истакла улогу албанског Гјергја Kастриотија Скендербега.

Албанија је иначе 2018. прогласила „Годином Скендербега“, с бројним културним догађањима. Грабар-Kитаровић је казала да ваља знати да су Скендербег и његов син примили титулу почасних грађана Дубровачке Републике за њихов допринос у борби против Османлија.

Није заборавила да спомене ни улогу хрватског историчара, преводиоца и политичара Милана Шуфлаја, једног од утемељивача албанологије, те историчара из 18. века Андрије Kачића Миочића, као особе којима дугујемо историјске везе с Албанијом.

Kао „несумњиви историјски тренутак“ у међусобним односима, навела је отварање хрватског велепосланства у Тирани у марту 1994.

„Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство“, поручила је хрватска председница на крају говора

Поделите:

1 коментар

  1. Ето врло искрено да се не правимо блесави,,браћа по оружју.,,Зато Срби морају да се чувају и бране.Можда је добро да се држимо своје праве браће Руса.Сами овакви раслабљени нисмо баш моћни него лак плен грабљивцима .

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here