Град стар 12 хиљада година ускоро ће нестати под водом

Поделите:

Неолитске пећине, литице у карактеристичној боји меда и минарети из 15. века који красе живописне улице заувек ће нестати под водом, као и остатак тог „живог музеја“.

Да би се од потапања спасило све што се може спасити из древног града, Турци су преселили хамам из 12. века тежак 1.500 тона, а осим купатила селе се и други споменици из Ханаскејфа на место удаљено три километра.

Град стар 12 хиљада година налази се на обали Тигириса у турској провинцији Батман. Стручњаци предвиђају да ће нестати до краја године због поплаве која је резултат бране чија је изградња започета пре 12 година поводом пројекта југоистичне Анадолије (ГАП) у оквиру којег се граде бројне хидроцентрале и индустријске зоне и јачају образовни и инфраструктурни ресурси у региону.

Хасанкејс се налази на нешто мање од 100 километара од бране, а предвиђа се да ће се кроз пар месеци налазити 60 метара испод површине, као што је био случај и с осталим историјским градовима, сопменицима, али и домовима људи који су морали да се преселе након изградње Асуанске бране или кинеске хидроелектране с браном Три кланца на реци Јангче.

б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here