Град у Европи који лежи на 72 хиљаде тона дијаманата

Поделите:

Градић Нöрдлинген у немачкој савезној држави Баварској настао је на дијамантима који потичу од пре 15 милиона година када је астероид погодио Земљу.

Геолози процењују да је ширина астероида била чак хиљаду метара, баш као што је и данашњи град, а био је тежак сигурно три милијарде тона. Ударац је чак и повећао температуру и притисак довољно да се створи мешавина стакла, кристала и дијаманата, односно суевит.

Штавише, процењује се да се испод града налази око 72 хиљаде тона дијаманата.

Када су милионима година касније стигли први становници нису ни знали да граде куће на овом драгоценом тлу. Годинама су веровали како је порекло кратера вулканско све док шездесетих година прошлог века није потврђено да се ради о астероиду. Суевит су користили као грађевински материјал не слутећи да се састоји од сићушних дијаманата, па су тако многи објекти данас вреднији него што се мисли на први поглед.

Данашњи становници Нöрдлингена знају да живе на тонама дијаманата, али не намеравају да разруше град како би се обогатили. За сићушно камење не би могли да добију ни тако добру стену.

Они пак, профитирају на други начин – туристи долазе из целог света како би разгледали светлуцаву архитектуру и посетили музеј Риес Цратер у ком се налазе узорци кратера.

Punkufer.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here