Грајф: Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати

Поделите:

Концентрациони логор Јасеновац био је “пакао на Земљи који су створили Хрвати” изјавио је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста “Шем олам” Гидеон Грајф.

Он је упозорио на настојања да се избрише и ревидира историја, што “личи на покушаје да се укине Холокауст”.

Грајф је навео да се концентрациони логор Јасеновац и друга губилишта из његовог “система” разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали немачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф је истакао да се “пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не сме више ћутати”, јер је “неколико стотина хиљада невиних људи, жена деце и мушкараца” на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, “те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење деце”.

На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски председник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији, подсетио је Грајф.

Он је нагаласио да “прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти – то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости”.

“Починиоци злочина уживали су у зверствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли”, рекао је Грајф у интервјуу Срни и додао да у јасеновцу, “смрт сама по себи није била довољна”.

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста “Шем олам” Гидеон Грајф навео је да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

“Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вредношћу”, рекао је Грајф.

Израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључио је да су “хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја”.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here