Грајф: Јасеновац је балкански Аушвиц

Поделите:

Главни историчар Института за Холокауст Шем Олам у Израелу Гидео Грајф Јасеновац сматра Балканским Аушвицом.

“Крајње је време да се сазна о злочинима у Јасеновцу и то не само у једном, већ у низу логора. Тамо су најстрашнији злочини почињени. Ми имамо моралну обавезу према стотинама хиљада жртава, ми њима дугујемо и оне нас моле да откријемо истину”, рекао је Грајф гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

Према његовим речима, мучење и понижавање је био део систематске тортуре која је водила у смрт.

Јасеновац се састојао из низа кампова који су били на више десетина квадратних метара, а циљ је била смрт.

“Ревизија историје је друго убиство жртава. Сећање је важно за садашњост и добро за будућност. Тендеција да се искриви истина и изврши ревизија је веома опасна и представља морални злочин према стотинама хиљада жртава које су биле изложене тортури”, истакао је Грајф.

У Аушвицу је, навео је историчар, након такозване селекције одређени број затвореника добијао шансу да преживи, добијали су прилику да буду робови.

“У Јасеновцу то није било могуће, предодређено је да ће сви умрети. Смрт у гасној комори и убијање у Јасеновцу се разликују, примењиване су најокрутније технике убијања. Сам тај чин је био далеко бруталнији и примитивнији”, приметио је он.

Како је указао, специјалност усташких злочинаца су били посебни логори у којима су биле жене и деца.

“Готово све жене су силоване пре убиства”, напоменуо је Грајф и оценио да се са обнављањем фашистичке идеологије државе могу изборити само оне државе које су свесне злочина и не занемарују их.

Корак ка бољој будућности је мање пропаганде фашистичких идеја, указао је Грајф.

Он је напоменуо да мора да се направи разлика између криваца и одговорности.

“Сви који су рођени после 1945. године нису криви, али постоји колективна одговорност. Рођени сте након рата и ви сте невини и ваша је одговорност да се постарате да се то више никада не понови”, истакао је Грајф.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here