Границе препрека за препород Балкана, у главама многих људи ратови још нису завршени!

Поделите:

Лист наглашава да је недавна студија Међународног монетарног фонда показала да би се на годишњем нивоу уштедело 800 милиона долара, што је око један посто БДП-а региона, ако би власти успеле да побољшају прекограничну сарадњу

Поводом такси које је Kосово увело на робу из Србије и БиХ и тако прекршила споразум ЦЕФТА, британски лист Финеншнал тајмс објавио је текст под насловом „Границе су постале препрека за препород Балкана“, у ком се бави границама које су постале баријера за регионални економски развој и економску интеграцију западног Балкана.

Лист наводи да је на западном Балкану постојала зона слободне трговине пре Европске уније, да је то била Југославија, али да је њен распад довео до смрти стотина хиљада људи, више милиона расељених, али и до нових граница на којима сада често камиони чекају између седам и 48 сати на границама због царинских процедура.

Све то штети развоју региона, наводи лист и цитира речи српског министра трговине Расима Љајића, да су трошкови због чекања камиона на границама у региону готово двоструко већи од просека ЕУ-а.

– Kако бити конкуретан као добављач у ЕУ, уз овакве бројке – наводи питање председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж за којег се каже да предњачи у напорима за интеграцију економија бивших југословенских република, које се нису придружиле Унији и Албаније.

Лист наглашава да је недавна студија Међународног монетарног фонда показала да би се на годишњем нивоу уштедело 800 милиона долара, што је око један посто БДП-а региона, ако би власти успеле да побољшају прекограничну сарадњу и тако достигле просечан стандард ЕУ-а.

ФОТО ТАЊУГ/ САВА РАДОВАНОВИЦ
Указано је на политички дијалог који воде председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хасхим Тачи, али и на разговоре које су 2013. године започели Чадеж и бивши председник Привредне коморе Kосова Сафет Герxхалиу како би се договорили око заједничких иницијатива које би могле да конкуришу компанијама ЕУ-а, и како би направили план за продубљење економске интеграције.

Та иницијатива, наводи британски медиј, довела је до формирања регионалног инвестиционог форума, који укључује БиХ, Србију, Kосово, Македонију, Црну Гору и Албанију.

– Те земље заједно имају више од 17 милиона становника, што је тржиште величине Холандије, али њихове економије остварују БДП од само око 77 милијарди еура – пише Тимеса и скреће пажњу да је то мање од Словачке, иако та држава чланица ЕУ-а има три пута мање становника.

Финанциал Тимес указује да политичке размирице и трајна озлојеђеност и даље представљају највеће баријере.

– Регионални лидери посветили су се регионалном плану, али сваки политичар води рачуна да поново буде изабран у својој држави. Реално, економски развој могао би да утре пут решавању осетљивих политичких проблема из прошлости јер, у главама многих људи на Балкану, ратови још нису завршени – преноси Финанциал Тимес Чадежову оцјену.

(Телеграф.рс)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here