Грци хоће да смене Ципраса и владу због Македоније!

Поделите:

Грчки парламент почео је синоћ расправу о захтеву за неповерење влади премијера Алексиса Ципраса, а захтев је поднео лидер главне опозиционе партије Нова демократија, Kиријакос Мицотакис, због договора са Македонијом о новом имену те бивше југословенске републике.

Расправа ће се окончати до 14:00 сати у суботу, одлучило је Председништво парламента, преноси АНА.

Мицотакис је, подносећи захтев, оптужио владу да и економијом и националним питањима руководи “на опасан начин и без парламентарног легитимитета”, а споразум са Скопљем је назвао штетним по националне интересе и “коначним ударцем за Грке који су претрпели године строге штедње”.

“Ципрас се спрема да потпише споразум и обавеже земљу оквиром који ће нас ставити пред свршен чин. Kомбинација економских и националних питања није случајна, већ је свестан избор како би се скренула пажња са економских питања”, рекао је опозициони лидер.

Иначе, захтев за гласање о неповерењу прихвата се само уколико га подржи апсолутна већина од око 300 посланика изабраних у парламент, напомиње грчка агенција.

Ципрасова владајућа левичарско-десничарска коалиција има 154 места у 300-чланом парламенту, па нема много изгледа да влада падне, оцењује Ројтерс.

Међутим, указује британска агенција, уколико парламент ипак изгласа неповерење влади, Ципрас би морао да мандат преда председнику земље.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here