ГРЧКА: Крст на Лезбосу срушен, јер НВО тврде да је увредљив за мигранте

Поделите:

Велики бетонски хришћански крст, постављен на стеновитој обали места Апели, испод дворца Мyтилене на острву Лезбосу у част оних који су умрли покушавајући препливати до тамо, је срушен, јавља локални дневник “Лесбоз њуз”.

А срушен је након што је “група за подршку коегзистенције”, базирана на том острву, тврдила како је он увредљив за имигранте који нису хршћани.

Постављење крста је изазвало негативне реакције од стране организација за помоћ имигрантима, па су послали писмо лучкој управи Лезбоса и градоначелнику. У писму се тврди како је крст постављен како би одвратио мигранте да допливају до острва, преноси narod.hr.

Крст је подигнут почетком септембра (рујна), а неколико дана касније, НВО “Суживот на Егеју” шаље споменуто писмо у ком наводе како је “акт постављања крста незаконит, а крст подсећа на гроб”, и како је истакнуто, “увредљив јер крст треба бити хришћански симбол љубави и жртвовања, а не расизма и нетолеранције.”

Закључујући своје писмо „Суживот на Егеју” пише како је крст неприкладан, а његово постављање чин самовоље.

На крају, месец дана након што су невладине организације послале писмо локалним властима, уз пуно труда – крст је направљен од армираног бетона – успели су га срушити.

За сад нема службене изјаве о инциденту нити било какве реакције из НВО-а који је позвао на уклањање крста јер “узнемирава” илегалне имигранте – муслимане.

Локални медији каже како су љутити читаоци након објаве фотографија затражили да се отвори рачун у банци како би могли уплатити за постављање новог крста.

Дневник.ба, Србин.инфо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here