GRČKA: Krst na Lezbosu srušen, jer NVO tvrde da je uvredljiv za migrante

Podelite:

Veliki betonski hrišćanski krst, postavljen na stenovitoj obali mesta Apeli, ispod dvorca Mytilene na ostrvu Lezbosu u čast onih koji su umrli pokušavajući preplivati do tamo, je srušen, javlja lokalni dnevnik “Lesboz njuz”.

A srušen je nakon što je “grupa za podršku koegzistencije”, bazirana na tom ostrvu, tvrdila kako je on uvredljiv za imigrante koji nisu hršćani.

Postavljenje krsta je izazvalo negativne reakcije od strane organizacija za pomoć imigrantima, pa su poslali pismo lučkoj upravi Lezbosa i gradonačelniku. U pismu se tvrdi kako je krst postavljen kako bi odvratio migrante da doplivaju do ostrva, prenosi narod.hr.

Krst je podignut početkom septembra (rujna), a nekoliko dana kasnije, NVO “Suživot na Egeju” šalje spomenuto pismo u kom navode kako je “akt postavljanja krsta nezakonit, a krst podseća na grob”, i kako je istaknuto, “uvredljiv jer krst treba biti hrišćanski simbol ljubavi i žrtvovanja, a ne rasizma i netolerancije.”

Zaključujući svoje pismo „Suživot na Egeju” piše kako je krst neprikladan, a njegovo postavljanje čin samovolje.

Na kraju, mesec dana nakon što su nevladine organizacije poslale pismo lokalnim vlastima, uz puno truda – krst je napravljen od armiranog betona – uspeli su ga srušiti.

Za sad nema službene izjave o incidentu niti bilo kakve reakcije iz NVO-a koji je pozvao na uklanjanje krsta jer “uznemirava” ilegalne imigrante – muslimane.

Lokalni mediji kaže kako su ljutiti čitaoci nakon objave fotografija zatražili da se otvori račun u banci kako bi mogli uplatiti za postavljanje novog krsta.

Dnevnik.ba, Srbin.info

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here