Грчка: “Одупрећемо се притисцима руске цркве”

Поделите:

Грчка православна црква одупреће се притисцима руске цркве која позива на разговор како би спречила украјинску цркву да се отцепи од Московске партријаршије.

То су саопштили званичници Грчке православне цркве.

Украјинска православна црква жели да постане аутокефална, односно да добије самосталност и за то је затражила подршку Васељенског партријарха, поглавара Цариградске партријаршије и духовног вође око 250 милиона православних хришћана, напомиње Ројтерс.

У покушају да спречи одвајање украјинске цркве, поглавар Руске православне цркве, партријарх Kирил, упутио је самосталним православним црквама позив на разговор о ситуацији у Украјини.

“Грчка црква је проучила писмо и одговориће убрзо”, рекао је анонимни званичник те цркве за Ројтерс.

Упитан шта ће бити одговор, тај извор је казао да “ће бити наглашена потреба за јединством међу православним црквама”.

Британска агенција напомиње да је Бугарска православна црква прошле недеље одбила овај позив Руске православне цркве, подсећа агенција.

Представник за штампу руског патријарха Александар Волков, изјавио је крајем септембра да је патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј са патријарсима Александријске и Јерусалимске православне цркве подржао канонску Украјинску православну цркву Московског патријархата.

Поделите:

1 коментар

  1. “ће бити наглашена потреба за јединством међу православним црквама”.

    A kakve veze ovo ima sa “odupiranjem uticaju ruske crkve”?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here