Грчке оружане снаге у стању приправности због могућих турских провокација

Поделите:

Упркос позивима ЕУ да се обустави бушење нафте и гаса у ексклузивној економској зони око Кипра, Грчка остаје у стању приправности

Грчке оружане снаге у стању су приправности због наставка могућег турског „провокативног” наступа у источном Медитерану, пише грчки лист Катимерини.

Према наводима тог грчког дневног листа, упркос позивима ЕУ да се обустави бушење нафте и гаса у ексклузивној економској зони око Кипра, Грчка остаје у стању приправности како би се спречила могућа ескалација у источном Медитерану. Лист додаје да је кључно питање у Атини како реаговати у случају да Турска спроведе истраживања унутар, по тврдњама званичне Грчке, грчког континенталног појаса.

„Планови се првенствено заснивају на маневрима грчке морнарице јер Турска користи истраживачке бродове како би утврдила своје присуство у региону, међутим грчко ваздухопловство би имало улогу у сваком одговору”, пише грчки лист, преноси Танјуг. Упитан прошле недеље да ли Грчка може да рачуна на подршку ЕУ или САД у случају инцидента, министар одбране Грчке Евангелос Апостолакис је рекао да не постоји такво обећање, те да уколико буду морали да реагују, очекује да ће бити сами.

 

Извор Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here