Гренел на конференцији САЛЦ-а: Америка окреће нови лист према Србима

Поделите:

Гренел се такође осврнуо и на потребу изградње поверјења између Срба и Американаца: “Ја сам рекао предсједнику Вучићу, вјерујте нам и дајте нам шансу, јер ми имамо другачији приступ од оних који се већ 30 године баве овим питањима, а не могу да их ријеше”

Амбасадор Ричард Гренел, савјетник предсједника Трампа за преговоре Београда и Приштине, био је данас гост Конференције Српско-америчких лидера (САЛЦ). Тема разговара – недавно потписани „Вашингтонски споразум.“

Домаћини амбасадора Гренела били су потпредсједници САЛЦ-а Илијана Тодоровић и Ненад Ђорђевић, а брифингу су присуствовали и представници других српских организација у САД и великодостојници СПЦ.

Ричард Гренел је у свом обраћању навео да су његов отац и браћа хришћански мисионари, а да је приступ Трампове администрације да „прво створи услове за економски напредак у региону Западног Балкана, па да се потом позабави политичким питањима“ и додао: „Ако погледате пажљиво и Господ наш, Исус Христос, прво је рјешавао суштинске проблеме људи којима је ишао у сусрет, хранио их је, појио, лијечио, прије него што би их учио или покушавао да их обрати себи.“.

Он се такође осврнуо и на потребу изградње поверјења између Срба и Американаца: „Ја сам рекао предсједнику Вучићу, вјерујте нам и дајте нам шансу, јер ми имамо другачији приступ од оних који се већ 30 године баве овим питањима, а не могу да их ријеше“.

На крају, Гренел је навео да се кроз „Вашингтонски споразум“ и отварање канцеларије америчке Развојне финансијске коорпорације у Београду рука, Вашингтон пружа руку не само политичким актерима, већ и српском приватном сектору, што би могло да помогне у изградњи чвршћих односа између Србије и Америке у будућности.

Гренел и Вучић

Руководство САЛЦ-а је на крају конференције изразило захвалост амбасадору Ричарду Гренелу на јучерашњем брифингу са члановима српске заједнице у Америци. Сматрају да је веома битно што су добили прилику да у отвореном дијалогу размијене мишљење и поставе питања важна не само за српску заједницу у Америци, већ и срски народ у цијелини.

„Дијелимо увјерење да су добри односи САД и Србије кључни за стабилност, развој и просперитет у читавом балканском региону.“, истакавши да „напредовање у овом односу захтијева предан и савјесан рад“. Из САЛЦ-а сматрају да ће у будућем периоду поред широког круга политичких актера, на овом пољу активно треба да доприноси приватни и невладин сектор.

Организација САЛЦ окупља младе људе српског поријекла који желе да кроз учешће у политичком животу САД допринесу бољем развоју односа између Вашингтона, Београда, Подгорице и Бањалуке.

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here