Грешке којима су нас учили

Поделите:

Албанци староседеоци Балкана, август од 29 дана и Цецина песма као вокатив

Прву аферу о грешкама у уџбеницима из којих уче деца у Србији започео је Завод за уџбенике и наставна средства када је 2008. године одржао конференцију за медије и оптужио друге издаваче школских књига да преузимају њихова идејна решења. „Политика” је пренела да је тада речено и да се одомаћило преузимање делова уџбеника који се користе у иностраним државама, попут Хрватске, Словеније или Немачке. Тако је у БИГЗ-овом уџбенику за техничко образовање за пети разред саобраћајац приказан на илустрацији у хрватској униформи, док је трака времена која је пресликана из Заводовог уџбеника за природу и друштво у издању „Едуке” нацртана наопако – од 21. века до 12. века, уместо обрнуто.

У наредном периоду грешке је подробно у чланцима који се могу наћи на интернету анализирао Милан Дамјанац, филозоф и политички аналитичар. Он је годинама упозоравао да историја за шести разред основне школе у издању Завода за уџбенике Београд, аутора Радета Михаљчића, „износи неке фрапантне тврдње”, као на пример да су Албанци староседеоци Балкана.

Дамјанац каже да је пронашао прву проширену верзију истог уџбеника и реченицу која је касније избачена: „Албанци воде порекло од староседелаца на Балканском полуострву, највероватније Илира, романизованих у мањој мери.” У одељку Историја и легенда, наводи он, замењена су имена српских јунака и пише: „Њима је предање придодало измишљене, неисторијске ликове као што су Југовићи и побратими Милоша Обилића, Иван Топлица и Милан Косанчић.” Дамјанац иронично наводи и да је из дотичног уџбеника научио да је „Маричка битка била катастрофа македонске, а не српске државе и народа”. Неке од ових „грешака” избачене су из уџбеника, након што је то од Министарства просвете захтевала Српска православна црква и патријарх лично.

Крајем 2011. после много буке у јавности промењен је уџбеник Техничко и информатичко образовање, који је садржао линкове за порно сајтове. Те године био је споран и изборни уџбеник „Граматоломија”, за шести разред, који је издао ДОО „Либер” , због одреднице „глупача – женска особа”, о чему је расправљао и Национални просветни савет. Невена Петрушић, тадашња повереница за заштиту равноправности, пресудила је да је то пример вређања и омаловажавања жена.

У то време прваци су из књиге „Свет око нас 1а” учили да ће наредни август уместо 31 имати 29 дана, април 31, а мај 30 дана.

Претходну школску годину обележиле су две афере. Највише одјека оставила је побуна родитеља и стручне јавности на друштвеним мрежама због примера вокатива понуђеног кроз стих из популарне песме „Сећаш ли се, лепи громе мој”, коју изводи певачица Светлана Ражнатовић. Стихове у радној свесци за српски језик и књижевност за пети разред основне школе написала је чувена Марина Туцаковић, ауторка највећих народних, поп и рок хитова на овим просторима.

Друга замерка потиче још из 2014. године, али је дошла у жижу јавности крајем априла када је, после притужби организације за лезбијска људска права „Лабрис”, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, дала мишљење да је Министарство просвете одговорно за ненаучан и хомофобичан садржај у средњошколским уџбеницима. У питању су три уџбеника из медицине и неуропсихијатрије за медицинску школу и један из психологије за угоститељско-туристичку и школу за личне услуге.

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here