Greške kojima su nas učili

Podelite:

Albanci starosedeoci Balkana, avgust od 29 dana i Cecina pesma kao vokativ

Prvu aferu o greškama u udžbenicima iz kojih uče deca u Srbiji započeo je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva kada je 2008. godine održao konferenciju za medije i optužio druge izdavače školskih knjiga da preuzimaju njihova idejna rešenja. „Politika” je prenela da je tada rečeno i da se odomaćilo preuzimanje delova udžbenika koji se koriste u inostranim državama, poput Hrvatske, Slovenije ili Nemačke. Tako je u BIGZ-ovom udžbeniku za tehničko obrazovanje za peti razred saobraćajac prikazan na ilustraciji u hrvatskoj uniformi, dok je traka vremena koja je preslikana iz Zavodovog udžbenika za prirodu i društvo u izdanju „Eduke” nacrtana naopako – od 21. veka do 12. veka, umesto obrnuto.

U narednom periodu greške je podrobno u člancima koji se mogu naći na internetu analizirao Milan Damjanac, filozof i politički analitičar. On je godinama upozoravao da istorija za šesti razred osnovne škole u izdanju Zavoda za udžbenike Beograd, autora Radeta Mihaljčića, „iznosi neke frapantne tvrdnje”, kao na primer da su Albanci starosedeoci Balkana.

Damjanac kaže da je pronašao prvu proširenu verziju istog udžbenika i rečenicu koja je kasnije izbačena: „Albanci vode poreklo od starosedelaca na Balkanskom poluostrvu, najverovatnije Ilira, romanizovanih u manjoj meri.” U odeljku Istorija i legenda, navodi on, zamenjena su imena srpskih junaka i piše: „Njima je predanje pridodalo izmišljene, neistorijske likove kao što su Jugovići i pobratimi Miloša Obilića, Ivan Toplica i Milan Kosančić.” Damjanac ironično navodi i da je iz dotičnog udžbenika naučio da je „Marička bitka bila katastrofa makedonske, a ne srpske države i naroda”. Neke od ovih „grešaka” izbačene su iz udžbenika, nakon što je to od Ministarstva prosvete zahtevala Srpska pravoslavna crkva i patrijarh lično.

Krajem 2011. posle mnogo buke u javnosti promenjen je udžbenik Tehničko i informatičko obrazovanje, koji je sadržao linkove za porno sajtove. Te godine bio je sporan i izborni udžbenik „Gramatolomija”, za šesti razred, koji je izdao DOO „Liber” , zbog odrednice „glupača – ženska osoba”, o čemu je raspravljao i Nacionalni prosvetni savet. Nevena Petrušić, tadašnja poverenica za zaštitu ravnopravnosti, presudila je da je to primer vređanja i omalovažavanja žena.

U to vreme prvaci su iz knjige „Svet oko nas 1a” učili da će naredni avgust umesto 31 imati 29 dana, april 31, a maj 30 dana.

Prethodnu školsku godinu obeležile su dve afere. Najviše odjeka ostavila je pobuna roditelja i stručne javnosti na društvenim mrežama zbog primera vokativa ponuđenog kroz stih iz popularne pesme „Sećaš li se, lepi grome moj”, koju izvodi pevačica Svetlana Ražnatović. Stihove u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole napisala je čuvena Marina Tucaković, autorka najvećih narodnih, pop i rok hitova na ovim prostorima.

Druga zamerka potiče još iz 2014. godine, ali je došla u žižu javnosti krajem aprila kada je, posle pritužbi organizacije za lezbijska ljudska prava „Labris”, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, dala mišljenje da je Ministarstvo prosvete odgovorno za nenaučan i homofobičan sadržaj u srednjoškolskim udžbenicima. U pitanju su tri udžbenika iz medicine i neuropsihijatrije za medicinsku školu i jedan iz psihologije za ugostiteljsko-turističku i školu za lične usluge.

 

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here