ГРИГОРИЈЕ УВОДИ НЕМАЧKИ KАО ГЛАВНИ У СРПСKЕ ЦРKВЕ: Наша деца овде говоре немачки! Владика, а где ће онда учити српски?!

Поделите:

Епископ српске православне цркве у Немачкој Григорије у интервју за ДW заложио се да се службе одржавају на немачком језику, али није прецизирао де ће српска деца онда научити матерњи језик.

Наиме, доласком Григорија на чело епархије службе се све више одржавају на немачком језику. „Живимо у земљи у којој је немачки главни језик. Ми већ имамо четири генерације људи овде. Али то долази највише због тога што наша деца говоре немачки као основни језик. А они су нам најважнији, они су будућност ове цркве и будућност нашег постојања овде и уопше”, наводи Григорије.

Григорије службу на немачком види као велику шансу и да се српска црква приближи другим православцима и кршћанима.

„Точно видим да католици и протестанти имају оно што ми немамо. Организацију, озбиљан прогресиван приступ, излазак проблемима у сусрет, нагласак на добротворну, друштвену, културну делатност, на свеопшти живот. Они су увек имали снажан утицај и давали животу своју ноту, а од тога примали нешто корисно за себе.”

Kаже да из дубоке ране коју је оставио раскол католика и протестаната нешто може научити, јер људи данас у Немачкој живе једни с другима:

„Моје дубоко искуство је да ране, како наше личне, тако и свеопште, не морају увек бити смртоносне, него и животне ако пустимо да кроз њих уђе благодат и милост Божја, ако не стварамо инфекције на ранама нашим ситничарењем и злобама.”

Дојче веле

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here